Gazprom avertizează că Europa va avea dificultăţi în reumplerea depozitelor de gaze. Ce spun specialiștii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom a avertizat, marți, că va fi foarte dificil pentru Europa să-şi reumple, în 2023, capacităţile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, relatează Reuters.

Depozitele de gaze ale UE au ajuns la un nivel de 56,09%, Foto: Profimedia
Depozitele de gaze ale UE au ajuns la un nivel de 56,09%, Foto: Profimedia

Potrivit companiei, continentul a încheiat sezonul de iarnă cu rezerve de gaze relativ scăzute.

În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora capacităţile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei.

Până în 16 aprilie, erau 56,6 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în capacităţile de stocare din Europa, în scădere faţă de 58 bcm în perioada similară din 2020, la începutul pandemiei. Europa a beneficiat de pe urma vremii relativ blânde, care s-ar putea să nu se repete iarna viitoare, susţine Gazprom, informează Agerpres.

Astfel, reumplerea capacităţilor de stocare a gazelor ar putea deveni „o sarcină importantă" pentru companiile europene, avertizează gigantul rus.

Operaţiunea va fi dificil de realizat, ţinând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze ruseşti. Volumele de gaze disponibile pe piaţa din Europa vor fi puternic afectate de concurenţa pentru gazele naturale lichefiate", potrivit Gazprom.

În 2022, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene.

În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Supraabundență de gaze naturale pe piață

Pe de altă parte, duminică, specialiștii Bloomberg arătau că pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina, se înregistrează o supraabundență de gaze naturale pe piață, iar efectul va fi nu doar scăderea prețurilor, ci și o umplere mai rapidă a stocurilor pentru următorul sezon rece.

Conform sursei citate, vremea blândă, dar și reducerea consumului, au dus la o supraabundență de gaze pe piețele europene și asiatice. Cisternele pline cu gaze naturale lichefiate se luptă adesea să își găsească o „casă”, petrecând săptămâni în ralanti pe mare

O altă veste bună este că stocurile europene de gaze ar putea fi umplute mult mai rapid – posibil chiar în august, arată Bloomberg.

„Cererea de gaz scade de obicei pe măsură ce sezonul de încălzire se termină, înainte ca vremea mai caldă să ridice nevoile de răcire mai târziu în timpul verii. Combustibilul merge apoi în locurile de depozitare pentru a se pregăti pentru sezonul următor, dar în acest an, eforturile de reumplere în Europa ar putea fi finalizate încă de la sfârșitul lunii august”, a transmis Morgan Stanley.

Se pare că există un exces de gaz care ar trebui să susțină presiunea asupra prețurilor GNL în următoarele câteva săptămâni, potențial împingând valorile de referință mai jos”, a declarat Talon Custer, analist energetic Bloomberg Intelligence.

În timp ce prețurile la gaze din Europa și Asia au scăzut de la maximele de anul trecut, ele sunt încă mult peste media ultimilor zece ani.

Astfel, toată atenția se îndreaptă spre vremea de la vară, deoarece căldura extremă și seceta ar putea crește consumul. Până la începutul celui de-al treilea trimestru, importatorii vor începe să se pregătească pentru iarnă, intensificând concurența pentru mărfurile cu GNL, a spus Custer.

Potrivit datelor publicate de viborc.com și actualizate periodic, depozitele de gaze ale UE au ajuns, în data de 15 aprilie, la un nivel de 56,09%. Totodată, România iese din sezonul rece 2022/2023 cu un nivel bun de înmagazinare în depozitele de gaze: peste 42,11%, în condițiile în care și 20% era satisfăcător.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite