Gata cu preţurile plafonate la gaze! Până când vor fi valabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia ar putea beneficia de preţul plafonat la gaze naturale de 68 lei/MWh doar iarna aceasta, până în martie 2020, nu până în 2022, cum era iniţial prevăzut, potrivit unui proiect al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Măsura este o încercare a autorităţilor de a scăpa de infringementul declanşat de Comisia Europeană.

Plafonarea preţurilor la gazele naturale a fost introdusă prin Ordonanţa 114, care stabilea că vor fi trei etape ce se vor derula până la finele lui februarie 2022. Prima etapă stabilea că preţul gazelor este plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 mai - 31 octombrie 2019 şi 1 noiembrie 2019 - 31 martie 2020. Pentru următoarele două perioade urma să fie stabilit de asemenea un preţ plafonat.

Între timp, însă, Comisia Europeană a transmis că mecanismul prin care România a plafonat preţurile la gazele naturale, în luna decembrie, prin Ordonanţa 114, contravine regulilor europene şi nu protejează de fapt consumatorii casnici.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE”, se arăta într-un comunicat al instituţiei.

Astfel, Comisia a iniţiat procedura de infringement şi a trimis ţării noastre mai multe solicitări prin care cerea modificarea legislaţiei. În data de 25 iulie, Comisia a trimis un aviz motivat suplimentar pentru ca modificările să fie realizate cel târziu până la data de 26 septembrie. În caz contrar, România ar urma să ajungă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. După această dată, ţara noastră ar fi obligată să plătească şi o amendă pentru fiecare zi de neconformare.

Săptămâna trecută, comisia de industrii din Parlament a modificat Ordonanţa 114, eliminând prevederea prin care era plafonat preţul gazelor naturale. Cu toate acestea, modificările au fost amânate şi nu au ajuns la vot în plenul Camerei Deputaţilor, ceea ce înseamnă că ele nu pot intra în vigoare.

De aceea, pentru că România se află încă sub ameninţarea unui proces la CJUE, ANRE a lansat marţi un proiect de modificare a legislaţiei, motivând măsura tocmai prin avizul trimis de CE.

Acum, legislaţia va fi schimbată astfel încât preţurile plafonate să se aplice doar până la 31 martie 2020. „Cantităţile de gaze naturale din producţia internă pe care producătorii au obligaţia de a le vinde în scopul asigurării necesarului de consum curent al CC (consumatori casnici-n.red.) şi PET (producători energie termică-n.red.) şi a înmagazinării gazelor naturale în vederea constituirii stocului minim aferent acestor categorii de clienţi se exprimă în MWh şi se stabilesc distinct pentru perioadele 1 mai – 31 octombrie 2019 şi 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020”, prevede proiectul ANRE.

Săptămâna trecută, oficialii ANRE anunţau că prevederile privind piaţa gazelor naturale şi modul de alocare al gazelor din producţia internă, aşa cum au fost stabilite de Ordonanţa 114, trebuiesc modificate, astfel încât Comisia Europeană să renunţe la procedura de infrigement.

„Comisia Europeană a trimis deja un aviz motivat, nu se mai poartă nicio corespondenţă, avem termenul de 27 septembrie până la care România poate ajunge la Curtea de Justiţie. Până pe 26 sepetmbrie, Comisia aşteaptă o nouă legislaţie promulgată sau un proiect concret prin care se modifică legislaţia, în funcţie de care poate acorda o prelungire de 90 de zile”, a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Ordonanţa 114 a stabilit de asemenea că producătorii trebuie să aloce cu prioritate gazele din producţia internă pentru consumul populaţiei, prevedere care încalcă normele europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite