Gabriel Mărgărit, cofondator Supreva, explică ce noi beneficii aduc pe piaţă platformele de tip marketplace B2B
0
Platforma Supreva a luat naştere ca un loc 100% dedicat proprietarilor de întreprinderi mici şi independente, fiind destinat proceselor de vânzare şi cumpărare a produselor EN-GROS, dintr-un singur loc.
După cum explică Gabriel Mărgărit, cofondator şi CEO al platformei Supreva, la baza conceptului Supreva au stat chiar nevoile şi problemele din piaţă. „Văzând şi înţelegând aceste probleme, am decis că trebuie să existe un mod mai simplu de operare, care să le facă viaţa mai uşoară antreprenorilor, prin intermediul şi cu ajutorul tehnologiei“, explică acesta
În acest mod a luat naştere ideea şi brandul Supreva - Market For Business, o comunitate de antreprenori strâns legată în jurul conceptului de sprijin şi muncă sau locul în care găseşti oameni dedicaţi business-ului tău, ce cred în aceleaşi valori.
Gabriel Mărgărit, cofondator şi CEO al platformei Supreva, a explicat pentru Adevărul când a apărut ideea proiectului şi ce aduce acesta nou pe piaţă.
Adevărul: Ce aduceţi nou pe piaţa din România şi cum reuşiţi să răspundeţi nevoilor IMM-urilor?
Gabriel Mărgărit, cofondator şi CEO al platformei Supreva: Supreva este printre primele platforme din CEE, de tip marketplace B2B, centrată 100% pe nevoile şi cererile mediului de afaceri, cu accent pe digitalizarea comerţului en-gros şi educarea antreprenorilor.
Ca element de noutate în piaţă, venim în întâmpinarea afacerilor cu soluţia de plată Buy-Now-Pay-Later (BNPL), dezvoltată împreună cu fintech-ul românesc Filbo, prin care cumpărătorii pot beneficia de termene de plată la 60 de zile, în timp ce furnizorii vor încasa contravaloarea facturii la 7 zile de la concretizarea livrării.
Pe lângâ serviciul BNPL, oferim integrarea de servicii financiare, prin care antreprenorii pot obţine acces la produse de finanţare, indiferent de specificul afacerilor, pentru a-şi dezvolta planurile şi ideile.
Aşadar, targetăm să oferim o experienţă locală de achiziţii, de oriunde şi în orice moment al nevoii, indiferent de ţară sau moneda utilizată în procesul de vânzare / achiziţie.
Nu în ultimul rând, tot ca element de noutate, dar şi ca răspuns la nevoia de ajutor, oferim transport 100% gratuit la tranzacţiile prin intermediul platformei Supreva.
Pandemia şi contextual geopolitic au adus creşteri record pentru comertul digital si, implicit, utilizarea accelerata a mediului online pentru comertul B2B. Care sunt avantajele unui marketplace B2B pentru IMM-uri în acest context?
Atunci când spunem avantajele unui marketplace B2B pentru IMM-uri, în contextul pandemic, vorbim despre creşterea posibilităţii antreprenorilor de a-şi desfăşura activitatea în online, prin eliminarea necesităţii de a se deplasa fizic, pe distanţe mari, în locuri aglomerate, pentru procesele de achiziţii – vânzări.
Dacă ar fi să vorbim separat, la nivel de furnizori, distribuitori sau producători, vorbim despre reducerea costurilor cu echipele de vânzări şi IT, costurilor de Marketing, costurilor logistice, cât şi despre reducerea riscurilor de neîncasare a plăţilor. Iar la nivel de cumpărători, putem aduce în discuţie reducerea costurilor de achiziţie, costurilor de timp, costurilor logistice, reducerea costurilor de acces la finanţări sau chiar reducerea costurilor legate de nevoile IT ale business-ului.
Iar dacă ne gândim la avantajele unui marketplace B2B, în contextul geopolitic, putem aduce în discuţie facilitarea accesului rapid către produse viabile. Supreva a facilitat găsirea soluţiilor într-un astfel de context delicat, companiile având ocazia să se reprofileze sau să găsească alţi furnizori, astfel încât să nu le fie afectată activitatea din cauza dispariţiei anumitor furnizori de pe piaţă.
Ce presupune serviciul Buy-Now-Pay-Later şi cum a a fost primită de clienţii platformei?
La sfârşitul lunii ianuarie 2022 am introdus soluţia de plată Buy-Now-Pay-Later (BNPL), dezvoltată împreună cu fintech-ul românesc Filbo, prin care cumpărătorii pot beneficia de termene de plată la 60 de zile, în timp ce furnizorii vor încasa contravaloarea facturii la 7 zile de la concretizarea livrării.
Serviciul este complet gratuit şi disponibil pentru clienţii care au compania înfiinţată de minimum 12 luni şi cu istoric legal şi fiscal fără incidente.
În ceea ce priveşte retenţia şi interacţiunea clienţilor platformei cu serviciul Buy-Now-Pay-Later, putem spune că am observat, în primă fază, nevoia de informare şi suport, mediul de afaceri din România nefiind încă experimentat din punct de vedere al educaţiei digital financiare.
În urma feedback-urilor celor care şi-au prezentat interesul pentru utilizarea acestei soluţii de plată, ne-am axat eforturile preponderent pe educarea şi simplificarea acestui serviciu cât de mult posibil.
Cum a fost primită lansarea platformei pe pieţele din Ungaria şi Bulgaria?
Deşi, pentru moment, platforma Supreva a fost lansată doar pentru vendori, feedback-ul a fost extrem de pozitiv, fiind foarte atractiv pentru furnizorii, distribuitorii şi producătorii din Ungaria şi Bulgaria să acceseze rapid şi simplu noi pieţe în regiune, doar prin simpla creare a unui cont, cu acces către mii de buyeri noi, la costuri aproape 0 / minime.
Un al doilea pas, prevăzut cât de curând, este lansarea platformei şi pentru categoria afacerilor care doresc să cumpere produse en-gros din cele 3 pieţe europene.
Care sunt cele mai active domenii pe platformă şi ce costuri implică listarea?
La momentul actual, principalele verticale de business pe care le atragem în platformă sunt: Băcănie & Alimente de bază, FMCG, Fashion, Casă, Îngrijire personală, Cadouri, Jucării, HoReCa, Tehnic, Bricolaj, Bebe, Papetărie & Birotică.
Înscrierea, atât ca furnizor, distribuitor, producător sau cumpărător, cât şi listarea de produse en-gros pe platforma Supreva, nu implică niciun cost, procesele fiind în totalitate gratuite.
În cazul persoanelor juridice care vând prin intermediul platformei, pentru fiecare comandă se percepe un comision fie de 10%, pentru care Supreva asigură transportul mărfurilor, fie un comision de 5%, pentru care furnizorul asigură transportul cu firme de curierat proprii.
Care sunt diferenţele dintre un marketplace B2B şi B2C?
Deşi scopul final este vânzarea, vorbim despre verticale total diferite, referitor la platformele de tip B2B şi B2C.
După cum bine ştim cu toţii, orice afacerea de tip B2B, are ca obiect principal de activitate vânzarea de bunuri şi servicii între două entităţi comerciale (PFA, SA sau SRL). În cazul Supreva, vorbim despre producători, distribuitori sau furnizori de produse en-gros, care au ales să îşi listeze produsele, pentru ca mai apoi acestea să fie achiziţionate de către alte afaceri aflate în căutarea lor. În ceea ce priveşte modelul B2C, vorbim despre vânzarea de bunuri şi servicii între două entităţi diferite: o persoană juridică şi o persoană fizică.
O altă diferenţă între cele două modele ar fi momentul de tranzacţionare. Dacă ar fi să avem în faţă un calendar de achiziţii care ne ilustrează evoluţia tranzacţiilor la nivel de an, vom vedea că înaintea oricăror achiziţii B2C vor fi cele B2B.
Nevoile consumatorilor, negocierea şi procesul decizional sunt factori pe care, de asemenea, îi luăm în considerare atunci când spunem B2B vs. B2C. Clienţii B2B au nevoie să consulte mai multe departamente înainte de a încheia o tranzacţie, aşadar, vorbim despre un proces de negociere avansat, pentru care, în cazul Supreva, aducem în discuţie soluţii şi funcţionalităţi dedicate, precum serviciul Cere ofertă, modalitatea prin care cei care doresc să plaseze o comandă mai mare pentru afacerea lor, au posibilitatea să solicite gratuit o ofertă personalizată de preţ, direct de la furnizorul de care au nevoie.
Vorbim despre diferenţe între cele două modele poate şi la nivel de platformă. Paşii necesari pentru executarea unei tranzacţii într-o afacere de tip B2C sunt simpli: consumatorul adaugă bunurile în coş, verifică datele de livrare, achită şi primeşte o confirmare că tranzacţia s-a realizat cu succes. În schimb, procesul de checkout pentru B2B presupune înregistrarea încă de la început şi necesită asistenţă umană în timp real.
Vă rog să ne vorbiţi de echipa Supreva, ştiu că este formată din antreprenori şi experţi în zonele de comerţ, retail şi banking cu o experienţă de peste 16 ani în regiunea CEE. Cum a ajutat experienţa echipei la implementarea acestei soluţii şi ce strategie de dezvoltare aveţi pentru următorii ani?
Situaţiile, nevoile şi problemele din piaţă, cât şi experienţa profesională a fiecărui membru au fost şi sunt în continuare elemente vitale în dezvoltarea produsului Supreva.
În prezent, echipa noastră este formată din peste 30 de persoane, distribuite la nivelul celor 3 ţări, în cadrul cărora platforma este activă.
Fiind Co-fondatorul şi CEO-ul Supreva, misiunea pe care o am presupune constant consolidarea echipelor şi implicit a brandului, prin furnizarea de know-how şi experienţă, acumulate de mai bine de 16 ani, din piaţa de angro şi Retail din România, Spania, Italia, Polonia, Franţa, Ungaria, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Georgia, China, Turcia sau Bangladesh.
Dintre membrii care joacă un rol activ în viitorul companiei noastre este şi Cristian Cozmiuc, Director Comercial şi Co-Fondator al Supreva Market For Business. Având în spate o experienţă de peste 11 ani în sectorul de Retail, Cristian se ocupă de gestionarea şi controlul proceselor comerciale, lucrând în legătură directă cu furnizorii şi nevoile specifice ale acestora, privind categoriile şi produsele pe care le pot comercializa pe Supreva.
Ce schimbări preconizaţi că vor apărea în următorii ani în industria de retail şi vânzari EN-GRO din România/Europa?
În următorii ani ne aşteptăm la o digitalizare masivă şi o creşterea a gradului de educaţie în general, pe acest sector, odată cu avansarea trendului de inteligenţă artificială şi implicit, odată cu utilizarea device-urilor de tip smartphone, în detrimentul device-urilor clasice (calculator / laptop), pentru a câştiga timp şi resurse necesare în dezvoltarea mediului de business.