Furnizorul de măşti pentru persoanele defavorizate, somat să le livreze luni. Orban: Altfel vom rezilia contractul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masti sanitare chirurgicale masca coronavirus foto shutterstock

Furnizorul de măşti pentru persoanele defavorizate a fost somat să le livreze cel târziu luni, a declarat premierul Ludovic Orban, precizând că, în caz contrar, contractul încheiat cu statul va fi reziliat.

„Această licitaţie arată vulnerabilităţile în materie de derulare a achizitiilor publice. Licitaţia s-a derulat, a fost selectat câştigătorul, la cel mai mic preţ. Câştigătorul s-a angajat să livreze în termenul de şapte zile, care a fost prevăzut în licitaţie. După ce a fost declarat câştigătorul a fost contestată licitaţia. A fost contestată atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi în instanţă. Au depus contestaţii trei firme. Sigur că au fost respinse contestaţiile.

După ce s-a semnat contractul cadru cu toţi participanţii la licitaţie, s-a trecut la semnarea contractului subsecvent cu câştigătorul licitaţiei”,a  răspuns premierul, referindu-se la SC NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, firma câştigătoare a licitaţiei.

El a explicat că firma care a câştigat licitaţie avea obligaţia ca în cinci zile să depună scrisoare de garanţie şi apoi să înceapă derulare contractului, dar nu a făcut acest lucru, iar în acest caz, dacă nu va aduce măştile, contractul va fi reziliat. 

„Câştigătorul licitaţiei avea obligaţia ca în termen de cinci zile să depună scrisoare de garanţie, urmând să înceapă cele şapte zile de derulare a contractului. Suntem în situaţia în care câştigătorul licitaţiei nu a depus în termenul legal de cinci zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere care este inclusă în contractul respectiv. Săptămâna viitoare urmează ca Ministerul Sănătăţii să ia o decizie care e foarte clară: rezilierea contractului în cazul în care luni nu vin cu măştile cei care au câştigat licitaţie şi trecerea la firma de pe locul doi pentru a livra măştile care sunt prevăzute în contract”, a explicat premierul.

Pe 21 mai, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă  privind acordarea de catre Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţilor publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Conform actului normativ, bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2020 va fi suplimentat cu suma de 230 milioane lei pentru achiziţia de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru toate persoanele şi familiile defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoritale.

În următoarele două luni, fiecare persoană eligibilă, va primi un număr de 50 măşti de protecţie, preciza atunci Executivul.

Ministerul Sănătăţii anunţa în luna iunie că a finalizat achiziţia măştilor de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate. Au participat 14 firme, pe primul loc clasându-se SC NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL - deţinută de Michael Topolinski - cu 73,19 puncte. Urmau să fie achiziţionate 115 milioane de măşti, în valoare de peste 73 de milioane de lei, care urmau să ajungă la direcţiile de sănătate publică în maxim 7 zile, spoi ţi către medicii de familie şi autorităţile locale.

Firma clasată pe locul al doilea, cu 67,84 de puncte, Best Achiziţii, a contestat licitaţia la CNSC, ceea ce a împiedicat semnarea semnarea contractului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite