Franţa va avea în acest an cea mai mică producţie de vin din ultimii 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de vinuri din Franţa se plâng că vor avea în acest an cea mai mică producţie din ultimii 60 de ani, din cauza afectării culturilor de îngheţul din primăvară şi de furtunile din vară, scrie Bloomberg.

Volumul vinului produs va scădea cu 19%, la echivalentul a circa 4,9 milioane de sticle, estimează Ministerul francez al Agriculturii. Aceasta va fi cea mai mică producţie din 1957 încoace, un alt an când îngheţul a distrus mugurii de primăvară, mai arată datele ministerului şi ale institutului european de statistică.

„Scăderea  producţiei este pusă în principal pe seama îngheţului puternic din primăvară”, a transmis ministerul, precizând că „seceta persistent din sud-estul ţării reduce şi mai mult producţia”.

Franţa şi Italia concurează, de obicei, pentru rangul de cel mai mare producător de vin din lume, vremea fiind un factor cheie. În timp ce viile italiene au suferit şi ele pagube cauzate de îngheţ, secetă şi vreme caldă, se aşteaptă ca volumele să le depăşească pe cele din Franţa. Asociaţia italiană a tehnicienilor din industria vinicolă prognozează producţia italiană la 47,2 milioane de hectolitri, faţă de 36,9 milioane de hectolitri pentru Franţa.

Bordeaux a fost printre regiunile vinicole franceze afectate cel mai mult de îngheţ, la sfârşitul lunii aprilie, volumul vinurilor care poartă eticheta regională scăzând cu 39%, potrivit Ministerului Agriculturii. Chiar şi aşa, producţia este puţin mai mare decât aşteptase ministerul în august.

Îngheţul a lovit în aprilie, când viţele care produc soiurile Chateau Petrus şi Chateau Margaux erau cele mai vulnerabile, generând lăstari proaspeţi după hibernarea lor de iarnă. Crescătorii din Bordeaux au recurs la foc, ventilatoare şi elicoptere pentru a lupta cu îngheţul mugurilor.

În Champagne, unde îngheţul a fost mai puţin distructiv decât în ​​2016, producţia de vinuri scade cu 9%. Aceasta este o inversare faţă de perspectiva lunii august, care estima o crestere, după ce furtunile de vară au provocat daune şi putregai strugurilor, ceea ce impune producătorilor să îşi sorteze fructele mai riguros.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite