Francezii şi britanicii vor să ne lase fără bani europeni.Ce spune ministrul Afacerilor Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe state europene (contributori neţi la bugetul UE) nu sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene de a reduce de la 15% la 5% gradul de cofinanţare care trebuie asigurată de guvernele naţionale pentru proiectele finanţate cu fonduri structurale. "Au loc negocieri foarte dure în acest sens", ne-a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

„Au loc negocieri foarte dure în acest sens. Statele net contributoare sunt împotriva acestei propuneri. Tot ce implică cheltuieli suplimentare întâmpină rezistenţă în acest moment“, ne-a explicat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. Cu toate acestea, ministrul a arătat că guvernele europene nu ar trebui să-şi majoreze contribuţiile la UE pentru aceste fonduri, iar banii vor fi obţinuţi practic tot din fondurile structurale europene.

„Poziţia României este foarte clară, susţinem propunerea Comisiei în forma actuală, este una foarte avantajoasă, însă deocamdată nu putem şti în ce formă va fi aceasta adoptată“, a adăugat acesta.

Potrivit propunerii CE, România ar urma să economisească, în acest fel, 714 milioane de euro.

Pentru a ajuta ţările europene care au fost nevoite să se împrumute în timpul crizei (Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, România şi Ungaria), UE promisese ajutoare în valoare de 2,9 miliarde de euro acestor şase guverne. Însă Marea Britanie, Franţa, Olanda şi alte state nordice vor să reducă suma la jumătate.

Şase state comunitare - Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, România şi Ungaria, cele care au fost nevoite să se împrumute la UE, FMI şi Banca Mondială în timpul crizei, urmau să primească 2,9 miliarde de euro de la Bruxelles ca parte a unui plan al Comisiei Europene de a accelera acordarea plăţilor pentru aceste ţări. Însă un grup de state din UE, condus de contributori neţi la bugetul Uniunii (Marea Britanie, Franţa, Olanda şi statele nordice) vor să modifice o parte a acestei scheme, o mişcare ce ar „reduce masiv“ sumele acordate, potrivit unor oficiali implicaţi în discuţii, citaţi de „Financial Times“.

Practic, o propunere a Comisiei Europene prevedea ca procentajul cofinanţării pe proiecte cu fonduri europene să scadă de la 15% până la 5% pentru anumiţi beneficiari, ceea ce însemna o pondere mai mare de suportat din bani europeni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite