Fotovoltaice pe bloc: asociațiile de proprietari vor primi finanțare de la stat
0Asociațiile de proprietari vor primi finanțare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 10 kWp şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, potrivit unui proiect de ordonanță.

Asociațiile de proprietari vor primi finanțare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minimum 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.
Proiectul de act normativ conține programul de finanțare Urban-Up și a fost repus în dezbatere, de Ministerul Energiei, într-o formă modificată. Dacă va fi adoptat de guvern, asociațiile de proprietari sau chiriași, dar și primăriile, pentru blocurile sociale pe care le dețin, vor beneficia de un sprijin financiar pentru achiziția și instalarea de panouri fotovoltaice și instalații de stocare a energiei electrice.
Suma necesară implementării programului „URBAN UP” este de minim 100 milioane lei și maxim 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Pentru aplicarea acestui program, Ministerul Energiei va elabora un ghid de finantare, care va cuprinde toate tipurile de categorii de lucrări și cheltuieli eligibile care se finanțează în cadrul fiecărei categorii de investiții, condițiile tehnice și criteriile de eligibilitate.
În sprijinul aprobării ugente a proiectului de act normativ, Ministerul Energiei a invocat faptul că, la finalul lunii iunie expiră măsurile de plafonare a prețurilor la energia electrică
„La data de 30 iunie 2025 încetează plafonarea prețului la consumul de energie electrică și la data de 31 martie 2026 pentru gaze naturale, instituită prin prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
S-a identificat oportunitatea finanțării consumului propriu al asociațiilor de condominiu din România, a locuințelor sociale aflate în administrarea unităților administrativ teritoriale (UAT) și a comunităților de energie ale cetățenilor din România în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minim 10 kWp, precum și pentru achiziționarea de instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice”, se arată în documentul citat.
Cum reușesc alte țări să aducă energia solară pe acoperișurile blocurilor
Germania este unul dintre cele mai bune exemple. Aici există conceptul de „Mieterstrom” („electricitate pentru chiriași”), un model prin care proprietarii de blocuri instalează panouri fotovoltaice pe acoperiș și vând energia locatarilor la un preț mai mic decât cel al pieței. Statul oferă subvenții pentru astfel de proiecte, iar contractele sunt reglementate clar. Astfel, locatarii beneficiază de energie verde fără a investi direct în echipamente.
Franța sprijină cooperativele energetice, în care locuitorii unui bloc sau ai unui cartier pot finanța împreună un sistem fotovoltaic și își împart energia produsă. Aceste cooperative pot vinde surplusul în rețea și împărți câștigurile între membri. Legea franceză recunoaște „comunitățile energetice” și le oferă acces la rețele și tarife reglementate.
Olanda a implementat conceptul de „Zonă solară partajată” (shared solar), în care mai multe blocuri sau locuințe urbane contribuie financiar la o instalație solară comună – de exemplu, pe un depozit sau pe un teren liber. Fiecare participant primește un procent din energia produsă, scăzându-și astfel factura lunară.
Italia oferă un cadru clar pentru „condominii solari”. Aici, asociațiile de proprietari pot accesa fonduri nerambursabile pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri și pot distribui energia între apartamente pe baza cotelor de participare. Aceste inițiative sunt încurajate prin deduceri fiscale de până la 110% din investiție (Superbonus 110).