Forbes. Cele trei vârste ale imperiului Anastasiei Soare la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Soare, Victoria Babu şi Anastasia Soare (Foto: Dana şi Stephane Maitec)
Claudia Soare, Victoria Babu şi Anastasia Soare (Foto: Dana şi Stephane Maitec)

Transpusă într-un film de Hollywood, povestea Anastasiei Soare ar fi o trilogie de succes. Asta pentru că în spatele celui mai faimos brand românesc din America se află trei viziuni de business diferite: deprinse la 30, 50 şi 70 de ani.

Anastasia Soare îşi butonează smartphone-ul în căutarea unui scurt filmuleţ animat, o combinaţie între „Femeia Fantastică" şi „Eroina care salvează lumea cu...penseta", conceput de fiica ei, Claudia, ca o surpriză de aniversare. „Trebuie să-l vezi, l-a botezat Super Anastasia şi e foarte amuzant", râde cea supranumită „Regina Sprâncenelor de la Hollywood", legându-şi centura de siguranţă şi afundându-se mai comod în scaunul Business Class. La începutul lunii octombrie, după Paris Fashion Week, românca era gata să zboare spre Bucureşti pentru lansarea primului salon „Anastasia". Fiica sa rămăsese în L.A, cartierul general al companiei, pentru că businessul nu poate funcționa fără unul dintre cei doi „parteneri" de bază.

Ultimatum în Familie

Parteneriatul care durează deja de 13 ani a început, însă, cu poticneli. Când avea 18 ani, Claudia (acum în vârstă de 32 de ani) a fost concediată de propria sa mamă din slujba de recepționistă la salon. Motivul: întârziase de trei ori consecutiv. Și-a găsit alt job, dar după două săptămâni s-a întors la salon pentru a-i cere mamei bani cu împrumut pentru chiria apartamentului în care se mutase.

„Atunci i-am spus: «Ai vrut să fii independentă? Să fii independent înseamnă să-ţi plăteşti singur chiria»", își amintește Anastasia, zâmbind. Nu i-a dat bani, ci un al doilea job, cu o condiție categorică: „Dacă mai întârzii o singură dată, nu vei mai lucra niciodată cu mine".

În prezent, Claudia este vicepreşedinte şi se ocupă de funcționarea și dezvoltarea brandului. De la adolescenta timidă, care se chinuia să nu se piardă cu firea în fața clienților-vedetă, a ajuns o adevărată businesswoman capabilă să vorbească și două ore despre un singur produs, doar pentru a convinge un partener de afaceri. Aceasta este, de altfel, filosofia de viață a familiei Soare și secretul din spatele brandului Anastasia: orice ocazie trebuie valorificată. Până să ajungă să facă ședințe de strategie cu departamentele de marketing, vânzări sau design,  cum se întâmplă în prezent, Claudia a avut de îndeplinit, de-a lungul celor 13 ani în companie, sarcini dintre cele mai diverse: de la sunat celebrități sau găsit decoruri pentru prezentări până la discuții cu președinți de companii.

Dacă Anastasiei i se face o propunere interesantă, Claudia o preia şi dezvoltă planul de afaceri. Piatra de încercare a fost încheierea unui „deal" în Japonia. Tânăra care avea pe-atunci 24 de ani a intrat într-o încăpere plină de manageri japonezi, îmbrăcați la costum, și a negociat de una singură „un contract absolut uimitor, după cum a fost toată lumea de acord". 

Astfel de momente au făcut-o să aprecieze faptul că mama sa a silit-o mereu să-și depășească limitele şi, mai ales, spaimele. O singură „redută" a rămas necucerită: arta sprâncenelor. „A încercat să penseze, dar nu e o fire artistică", explică Anastasia. „Claudia este omul meu de bază pe business: îi dau ideea, iar ea o dezvoltă".

Diplomația Croielilor

În 13 ani, Claudia a ajuns mâna dreaptă a Anastasiei, la fel cum, în urmă cu 40, actuala „Regină a Sprâncenelor" devenise, prin forţa împrejurărilor, „omul de bază" în businessul familiei. Tatăl Anastasiei a murit când ea avea 12 ani. „Mama mi-a spus atunci «Draga mea, tu mă vei ajuta să ţinem atelierul de croitorie»".

Deşi în familiile macedonene tradiţionale femeia este protejată şi se implică mai puţin în afaceri, mama Anastasiei, Victoria, a fost o excepţie. În anii '70, micul său business primea în jur de zece cliente pe zi, iar Anastasia îşi făcea temele printre maşinile de cusut, în timp le ce supraveghea pe cele şase fete care lucrau în atelier.

Primele lecţii de business s-au derulat pe podiumul de lemn pe care se urca fiecare clientă pentru ca Victoria să-i ia măsurile. Pe lângă teoria proporţiilor, care i-a servit ulterior la conceperea formelor ideale de sprânceană, Anastasia a deprins atunci conceptul de „customer service", dar și lecția diplomaţiei. „La început le spuneam pe șleau clientelor că o anumită rochie nu le stă bine pentru că au fundul prea mare sau picioarele prea groase", îşi aminteşte ea, râzând. Filosofia de viaţă a Victoriei, care a luat viaţa în piept de una singură, cu un copil de crescut şi o afacere de ţinut, a ajutat-o pe Anastasia şi în SUA, când a fost nevoită să-şi pună în cui diplomele de facultate pentru a se apuca de epilat şi pensat.

„În business trebuie să ai tăria să începi de jos, fără orgolii. Nimic nu trebuie să te doboare", crede românca. Și-a deschis primul salon în L.A, cu 50.000 de dolari dar, după experienţa din atelierul mamei, conducerea businessului a părut floare la ureche. Indiferent de domeniu, clienţii şi angajaţii sunt la fel peste tot.

Și flerul de businessmen rămâne acelaşi, imun la trecerea timpului. La vârsta de 75 de ani, Victoria are vivacitatea de la 40, aceeaşi pasiune pentru tocuri şi o plăcere nebună a comerţului. „Dacă vede vreo rochie pe care am purtat-o doar o dată şi am abandonat-o în dulap, mă întreabă dacă nu vreau să i-o dau să mi-o vândă", râde Claudia. Deşi nu mai lucrează de şapte ani, Victoria încă mai croieşte haine pentru fiica şi nepoata ei, dar a cusut şi două cămăşi pentru... Oprah Winfrey. „Pe care Oprah chiar le poartă foarte des", întăreşte Claudia, cu mândrie
de nepoată.

Implicată în Toate Detaliile

Deși o viaţă petrecută între două avioane pare obositoare, pentru Anastasia orele petrecute în avion reprezintă, de fapt, partea plăcută a businessului: „Sunt singurele momente în care nu trebuie să fiu «în priză» pentru nimeni şi nu pot primi apeluri urgente". Zborul de la Paris la Bucureşti a făcut excepţie prin interviul „la înălţime", însă Anastasia vorbește cu pasiune, dar și cu relaxarea tipică stilului californian. După 21 de ani în L.A., românca este un antreprenor „self-made" pentru care businessul a devenit un mod de viață.

„Știi, lumea are impresia că eu doar aranjez sprâncene, dau interviuri și fac poze", rostește ea, cu un zâmbet. Puțini pricep că, indiferent la ce nivel a ajuns, un om de afaceri trebuie să fie implicat în toate detaliile: „Chiar dacă deleg activitățile, fiecare căpăcel şi literă trebuie să fie, în final, aprobate de mine".

Secretul Claudiei

Privind înapoi la ziua interviului din avion, filmulețul cu „Super Anastasia" nu mai pare doar un amuzament între mamă și fiică, ci un mod de exprimare a unei stări de spirit care i se potrivește Anastasiei ca o mănușă. Spiritul „Orice e posibil, nimic nu e prea greu", cum l-ar rezuma fiica ei.

„Anastasia nu înţelege de ce bunica se laudă atât de mult cu ea peste tot", îmi mărturiseşte Claudia. „Eu ştiu de ce", rosteşte ea încet, ca şi cum ar fi deţinătoarea unui mare secret, pe care mama ei nu l-a aflat încă. „E mândră că, în sfârşit, întreaga lume vede în fata ei exact ceea ce a văzut ea dintotdeauna". O învingătoare.

LECŢIILE VICTORIEI CĂTRE CLAUDIA

Cucereşte-i pe Toţi!

Trebuie să fii sociabil şi, la intrarea într-o încăpere, să ştii să te apropii de toată lumea înainte de a te apuca să discuţi subiecte de business. Astfel, în momentul în care începi, situaţia va fi mai relaxată. „Aş vrea să am şi eu acest dar înnăscut", recunoaşte Claudia.

Nu Lăsa să se Vadă că te Străduieşti!

Nu trebuie să laşi niciodată să se vadă că nu ai 100% controlul unei situaţii. Păstrându-ţi calmul şi afişând o mimică neutră, „adversarul" va fi derutat şi va tinde să se explice din nou şi să abordeze diferit problema, iar tu vei câştiga timp preţios pentru a identifica punctul vulnerabil al strategiei lui.

Fii Organizat!

„Bunica e un sergent de armată când vine vorba de curăţenie", glumeşte Claudia. Această disciplină are şi beneficii pentru business: mintea omului devine la fel de organizată ca şi locul în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Astfel, uită mai greu lucrurile şi, în caz că se întâmplă, poate face, mental, câţiva paşi înapoi.

LECŢIILE ANASTASIEI CĂTRE CLAUDIA

Nu accepta un refuz!

La începutul carierei, Claudia s-a lovit de prima respingere din partea unui retailer pe care îl sunase pentru a vinde produsele Anastasia. Ulterior, mama ei i-a dat o listă de nume: ,,Sună şi găseşte pe cineva care să spună da". Şi ideea a funcţionat. Trebuie doar să încerci până când cineva spune ,,da''.

Niciun ţel nu e imposibil!

Condiţia este să-ţi foloseşti bine timpul şi energia. Pe Claudia o amuză tinerele care îi povestesc cum vor lansa o linie de haine care se va transforma într-un imperiu. ,,În funcţie de cât timp îşi petrec muncind şi nu doar povestindu-şi planurile, îmi dau seama daca vor avea succes sau nu".

Cel mai bine-pregătit câştigă!

O întâlnire de afaceri se pregăteşte ca un joc de şah. Trebuie să anticipezi eventualele comentarii sau întrebări, începând cu cele negative. Apoi să-ţi elaborezi răspunsurile şi să evaluezi posibilele reacţii. Dacă-ţi ,,faci temele", o întâlnire devine un ,,joc de ping-pong" în care nu poţi fi luat prin surprindere.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite