FMI revizuieşte în scădere evoluţia  economiei mondiale în 2013-2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Monetar Interneţional
Fondul Monetar Interneţional

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere, pentru a treia oară în acest an, estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza încetinirii pieţelor emergente şi a recesiunii prelungite din zona euro.

Astfel, conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,1% anul acesta şi de 3,8% anul viitor, după ce în aprilie estima o creştere de 3,3% în 2013 şi de 4% în 2014.

Pentru economiile avansate, FMI a înrăutăţit prognoza de creştere la 1,2% în 2013 şi la 2,1% estimarea pentru 2014. De asemenea, FMI a revizuit în scădere previziunile pentru economiile emergente, la 5% în 2013 şi la 5,4% în 2014. Zona euro ar urma să se contracteze cu 0,6% anul acesta (faţă de 0,3% estimat în aprilie) şi să revină la o creştere de 0,9% anul viitor.

SUA ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în 2013, faţă de 1,9% cât estima FMI în aprilie, şi de 2,7% în 2014, comparativ cu 2,9% anterior. Şi economia Chinei ar urma să crească cu 7,8% în 2013, faţă de 8,1% cât estima FMI în aprilie, şi cu 7,7% în 2014, comparativ cu 8,3%, în timp ce Brazilia ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, faţă de 3% estimat anterior, şi de 3,2% anul viitor, comparativ cu 4% prognozat în aprilie. Estimările privind Japonia au fost revizuite în creştere, la 2%, faţă de 1,5% prognozat în aprilie.

Zona euro trebui să treacă la acţiuni coordonate

Zona euro trebuie să adopte acţiuni coordonate pentru a relansa creşterea economică prin stimularea creditării şi reformarea pieţei muncii, a apreciat Fondul Monetar Internaţional. Economia zonei euro rămâne într-o situaţie fragilă în condiţiile în care în primul trimestru al acestui an s-a contractat pentru al şaselea trimestru consecutiv.

Potrivit celor mai recente prognoze, BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,6% a Produsului Intern Brut în zona euro, urmând ca anul următor să înregistreze un avans de 1,1%. Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că banca intenţionează să menţină dobânda de politică monetară la un minim record pentru o perioadă lună de timp.

Fondul Monetar Internaţional a respins toate premisele economice ale guvernului spaniol, amânând pentru 2015 ieşirea din recesiune. Dacă executivul de la Madrid prevede o scădere de 1,3% pentru acest an, FMI estimează că PIB-ul se va diminua cu 1,6% adică cu două zecimi mai mult faţă de 2012.

Pentru 2014, instituţia prevede o creştere zero şi totul într-un context european marcat de continuarea crizei. Aceste concluzii arată faptul că Spania este singura ţară dezvoltată care suferă o reducere a previziunilor similară celor de pe pieţele emergente.

SUA şi Germania vor creşte anul acesta în timp ce Franţa şi Italia vor creşte cu o zecime sub prevăziunile din aprilie. Pentru Spania, Fondul păstrează neschimbată previziunea pentru anul acesta, dar o înrăutăţeşte pe cea din 2014, cu nu mai puţin de şapte zecimi. Această scădere se apropie de cele din China (cu nouă zecimi mai puţin în 2013 şi 2014), Africa de Sud (1,2 puncte) sau Rusia (1,3 puncte).

În plus, marile pieţe externe ale Spaniei încetinesc activitatea. Este cazul Braziliei a cărei creştere a fost redusă cu jumătate de punct pentru anul acesta şi cu 0,8 zecimi pentru anul viitor, precum şi cazul Mexicului, a cărui economie va înregistra o creştere cu 7 zecimi sub cele prognozate. În total, creşterea economică în America Latină - care a reprezentat o adevărată „vestă de salvare“ pentru marile companii spaniole - pierde aproape un punct în aceşti doi ani.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite