FMI: Creşterea economiei chineze ar putea fi mai rapidă cu reforme pro-piaţă

0
Publicat:

Cu un pachet cuprinzător de reforme pro-piaţă, creşterea economiei chineze ar putea fi considerabil mai rapidă decât în scenariul de bază (status-quo), a afirmat duminică directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva

"Această creştere suplimentară s-ar putea ridica la 20% din expansiunea economiei reale în următorii 15 ani, în actualele condiţii, ceea ce ar adăuga economiei chineze 3.500 miliarde de dolari". Sunt necesare măsuri pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii sectorului imobiliar, reducerea riscurilor legate de datorii şi o concentrare mai mare pe consumul intern, a declarat Georgieva într-un discurs rostit la Forumul de dezvoltare organizat de China.

Măsuri decisive pentru reducerea stocului de case nefinalizate şi corecţii bazate pe regulile pieţei în sectorul imobiliar ar putea accelera găsirea unei soluţii la actualele probleme de pe piaţa imobiliară şi ar spori încrederea consumatorilor şi a investitorilor, a adăugat şeful FMI.

Vineri, premierul Li Qiang a anunţat că autorităţile vor optimiza şi mai mult politicile în domeniul imobiliar. Luna aceasta, Li anunţase o ţintă de creştere a economiei Chinei de aproximativ 5% anul acesta, un obiectiv perceput ca ambiţios de analişti.

China trebuie să se bazeze mai mult pe consumul intern, sporind puterea de cumpărare a familiilor şi extinzând sistemul de securitate socială, inclusiv sistemul de pensii, "într-un mod responsabil din punct de vedere fiscal", a explicat Georgieva.

În plus, China ar trebui să stabilească un cadru de reglementare robust pentru inteligenţa artificială (AI), statul asiatic fiind lider în rândul pieţelor emergente în domeniul capacităţii AI, a adăugat şeful FMI.

China are "un potenţial enorm în extinderea economiei verzi". Deşi este lider pe segmentul utilizării energiei regenerabile, ţara trebuie să vândă o pondere mai mare din electricitate la preţurile pieţei, pentru o decarbonizare mai eficientă, a apreciat Georgieva, recomandând Chinei să extindă comercializarea certificatelor de emisii (ETS) în sectorul industriei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite