Florin Cîţu acuză: „BNR nu a reuşit să ţină preţurile stabile în ultimii 23 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu
Florin Cîţu

Analistul economic Florin Cîţu, fost economist-şef al ING Bank, arată pe blogul său un grafic din care reiese că preţurile au crescut în medie cu 60% pe an din 1991 încoace şi acuză Banca Naţională (BNR) că nu şi-a îndeplinit singurul obiectiv din statut: stabilitatea preţurilor.

Fiecare vizită la BNR îmi dă prilejul să mă gândesc la imaginea pe care o au majoritatea oamenilor din România despre modul cum a fost implementată politica monetară vs. rezultatele reale“, spune Cîţu.

Politica monetară din România este implementată de BNR, independent, şi are un singur obiectiv în statut: stabilitatea preţurilor. Altfel spus, BNR îşi alege instrumentul (sau instrumentele de politică monetară) şi trebuie doar să menţină preţurile stabile pe termen mediu, continuă economistul.

Doar Bulgaria şi Croaţia stau mai rău

Graficul de mai jos arată că BNR nu a reuşit să ţină preţurile stabile în ultimii 23 de ani, nici dacă ne uităm doar la cifra pentru România şi nici dacă ne uităm în comparaţie cu ţări care au început aventura către capitalism în acelaşi timp cu noi. În România, preţurile au crescut în medie cu 60% pe an în ultimii 23 de ani. O performanţă mai proastă observăm doar în Bulgaria şi Croaţia“, notează Florin Cîţu.

Care să fie explicaţia pentru acest rezultat dezamăgitor? BNR nu a fost independentă de facto sau modul de implementare al politicii monetare (mai multe obiective în competiţie) este greşit?“, se întreabă economistul.
Şi răspunde tot el: „Din punctul meu de vedere, amândouă explică acest rezultat“.

În grafic sunt prezentate scumpirile medii anuale înregistrate în perioada 1991-2012 din 14 ţări, între care şi România

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite