Fiscul se face că uită ca să taxeze mai mult
0ANAF impune plata TVA jurnaliştilor şi artiştilor de-abia după cinci ani, pentru a câştiga din penalităţi şi pentru a evita deducerea cheltuielilor. Dacă Fiscul i-ar fi somat pe „liberii profesionişti“ că trebuie să achite TVA încă din 2006, aceştia ar fi putut deduce unele cheltuieli. Acum, sunt slabe şanse ca ei să mai aibă facturi.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că au fost declanşate inspecţii la persoanele fizice care, în perioada 2006 - 2010, au realizat venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de autor şi din colaborări, ce depăşesc plafonul de scutire de la plata TVA.
Adică, jurnaliştii, analiştii financiari şi politici, artiştii şi moderatorii TV care au câştigat într-un an mai mult de 119.000 de lei (în prezent, 29.000 de euro), trebuiau să se înregistreze în scopuri de TVA la organele fiscale de care aparţin - să plătească TVA, dar şi să poată deduce o parte din cheltuielile efectuate.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
„Cu toate că suntem conştienţi de atacurile mediatice la care suntem şi vom fi expuşi în urma acestor inspecţii fiscale, verificările vor continua până la ultima persoană. Nimeni nu este mai presus de Legea fiscală", a declarat Sorin Blejnar, preşedintele A.N.A.F. Potrivit Codului Fiscal, cel care realizează venituri de peste 119.000 de lei trebuie să se declare plătitor de TVA şi să plătească taxa şi nu Fiscul să se autosesizeze. Însă, „liber profesioniştii" vizaţi şi-au depus în fiecare an declaraţia de venituri (formularul 200), din care depăşirea plafonului impus era evidentă. Teoretic, interesul Fiscului ar fi fost să-l someze pe contribuabil, prin scrisori de notificare, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul statului. Practic, interesul este altul.
Citiţi şi:
ANAF verifică jurnaliştii, artiştii şi analiştii financiari şi politici
Ion Cristoiu, hăituit de Fisc
Gabriel Biriş, managing partner la Biriş-Goran crede că s-a evitat somarea contribuabilului pentru ca statul să scape de decontarea unor cheltuieli şi pentru a avea posibilitatea să încaseze sume suplimentare din aplicarea penalităţilor. „Fiscul a văzut că sunt persoane care depăşesc plafonul şi care nu s-au înregistrat şi nu a trimis contribuabilului o scrisoare de notificare", a spus Biriş. La rândul său, Emilian Duca, partener al BDO Tax, spune că în perioada 2005-2006, persoane care încercau să se înscrie ca plătitoare de TVA erau trimise acasă de oamenii de la ghişeu. „Ministerul Finanţelor ar trebui să explice de ce face aceste verificări atât de târziu", a spus Duca.
Factura păstrată îţi reduce TVA-ul
Duca a explicat că plătitorii de TVA au posibilitatea să deducă unele cheltuieli efectuate în scopul activităţii pe care o desfăşoară. Întrebat dacă o persoană care nu s-a înregistrat în scopuri de TVA mai poate acum, aplicând retroactiv taxarea, să-şi deducă anumite cheltuieli efectuate în perioada 2006-2011, Duca a spus că acest lucru este posibil. „Teoretic, da. Persoanele plătitoare de TVA pot merge să-şi deconteze unele cheltuieli dacă au păstrat facturile din perioada pentru care se face verificarea", a explicat consultantul fiscal.
Şi Biriş spune că plata TVA se poate recupera prin deducerea unor cheltuieli, însă penalităţile nu pot fi evitate. „Se poate corecta totul prin deducerea cheltuielilor efectuate în perioada respectivă. Ce nu se poate recupera sunt dobânzile de penalizare. Practic, este dificil pentru că puţini au păstrat facturile", a explicat el.
Cadru legal
Potrivit articolului 152 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire la plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi a cărei cifră de afaceri este mai mare sau egală cu plafonul de scutire (119.000 de lei) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului.
119.000 de lei este plafonul anual până la care se aplică scutirea de TVA pentru veniturile din activităţi independente, drepturi de autor şi colaborări.
"E puţin nedrept ce se întâmplă acum, dar obligaţia legală exista."
Emilian Duca
partener al BDO Tax
Cei vizaţi de ANAF se declară hăituiţi
Sânziana Boariu
Atât jurnaliştii Ion Cristoiu şi Adrian Ursu cât şi artiştii Dan Bittman şi Mihai Trăistariu se declară nedreptăţiţi de decizia Fiscului de a încasa TVA şi penalităţi pentru veniturile acestora. Cristoiu are de plătit penalităţi de 200%, Trăistariu nu înţelege de ce trebuie să plătească TVA pe drepturi de autor, iar Bitman spune că nu a prejudiciat statul cu absolut nimic.
Jurnalistul Adrian Ursu a declarat că s-a înregistrat ca plătitor în momentul în care a auzit că această lege a devenit „funcţională", dar că în cazul în care i se va cere să plătească retroactiv sume pentru anii trecuţi, va merge în instanţă. Ion Cristoiu consideră halucinantă cererea Fiscului de a-şi declara toate veniturile din 2006 până astăzi de pe la toate locurile de muncă pe unde a fost. „Administraţia Financiară îmi cere mie să mă duc la toate ziarele care mi-au trimis adeverinţa din 2006 şi să cer desfăşurătorul plăţilor. Este halucinant!", spune jurnalistul.
„Multe persoane vor intra în faliment"
Dan Bittman, fost consilier al lui Sebastian Vlădescu şi solistul trupei Holograf, a fost chemat chemat de Fisc zilele trecute pentru clarificarea situaţiei financiare. Acesta a declarat că nu s-a înscris ca plătitor de TVA pentru că, în cazul trupei, situaţia financiară a funcţionat sub alte convenţii. Deocamdată se face o evaluare a situaţiei financiare, potrivit spuselor lui Dan Bittman.
„Noi vrem să demonstrăm că nu am prejudiciat cu absolut nimic statul în ceea ce priveşte toate impozitele şi TVA-ul. Am plătit în fiecare lună şi în fiecare an", a declarat acesta. „Încă nu ştim dacă trebuie să plătim ceva, dar vă spun că este vorba de sume uriaşe, mai ales penalităţile. Multe persoane vor intra în faliment dacă se va merge până la capăt. Vor trebui să facă credite pentru a-şi plăti datoriile", a spus Bitman. Cântăreţul a spus că acesta poate fi şi cazul formaţiei Holograf.
„Va trebui să ne reconsiderăm vieţile dacă se va întâmpla una ca asta", a adăugat acesta. „Trebuia să ni se atragă atenţia de la bun început, an de an, când am mers să depunem actele. Să ni se spună că mai sunt bani de plătit, dacă acesta este cazul", a conchis artistul. Mihai Trăistariu crede că tot acest demers este încă o cârpeală a Guvernului Boc. „Ce să spun, mi se pare o prostie. Dacă eram plătitor de TVA trebuia să fiu şi încasator de TVA, nu? Statul îmi cere bani pentru veniturile din 2006, tocmai pentru că ştie că nu am păstrat facturile", spune artistul.
" Fiscul îmi cere să mă duc la toate ziarele care mi-au trimis adeverinţa din 2006. Este halucinant!"
Ion Cristoiu
jurnalist
"Noi vrem să demonstrăm că nu am prejudiciat cu absolut nimic statul. Am plătit în fiecare an."
Dan Bittman
artist