Fiscul negociază cu băncile plata de taxe şi impozite prin internet banking

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANAF promite plata taxelor cu cardul din toamnă şi transmiterea de popriri online pentru a evita blocarea mai multor conturi pentru aceeaşi datorie
ANAF promite plata taxelor cu cardul din toamnă şi transmiterea de popriri online pentru a evita blocarea mai multor conturi pentru aceeaşi datorie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) poartă discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru ca plata taxelor să se poată face online, pe platformele de internet banking, scrie NoCash.info, care citează Profit.ro.

Potrivit lui Dragoş Doroş, şeful ANAF, adeverinţele de venit, certificatele de atestare fiscală şi popririle vor fi transmise online instituţiilor, fără a mai fi eliberate la ghişeu sau trimise prin poştă. Astfel, ar dispărea şi riscul popririlor multiple cauzate, acum, de faptul că ANAF trimite adresa concomitent la toate băncile unde sunt deschise conturi.

Conform Codului de procedură fiscală, Fiscul transmite băncilor o adresă însoţită de o copie certificată de pe titlul executoriu la toate instituţiile unde sunt deschise conturi. La rândul lor, băncile sunt obligate de lege să dispună, în caz contrar răspunzând în solidar cu debitorul. 

Pentru că lipseşte o comunicare între bănci, sunt înregistrate popriri multiple pentru aceeaşi datorie. Fiscul ar trebui să restituie sumele reţinute suplimentar în cel mult cinci zile.

Odată cu transmiterea electronică a actelor de înfiinţare a popririlor, va fi schimbată practica actuală care duce la blocarea tuturor conturilor unui debitor de la toate băncile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite