Finanțare elvețiană de 221,5 milioane CHF, pentru reducerea discrepantelor sociale din România

0
Publicat:

România va beneficia de 221,5 milioane franci elvețieni, din contribuția financiară nerambursabilă aprobată de Parlamentul elvețian, în vederea reducerii disparităților economice și sociale din UE. 

franci elvețieni
Franci elvețieni Foto Pixabay

Ministerul Finanțelor va avea rol de Unitate Națională de Coordonarea a asistenței financiare acordate de Elveția.

Guvernul României a adoptat în 12 octombrie 2022 Memorandumul pentru aprobarea negocierii şi semnării Acordului-cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elvețian privind implementarea celei de-a doua contribuții elvețiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităților economice şi sociale în Uniunea Europeană.

Acordul-cadru stabilește instituțiile responsabile din România și Elveția, modalitatea și principiile de implementare a contribuției, precum și ariile tematice în care se vor aplica măsurile suport.

Programul de cooperare bilateral va fi gestionat de următorii actori instituționali:

  • Ministerul Educației - „Programul privind învățământul dual (VET)”;
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - „Programul de cercetare”;
  • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului - „Programul pentru consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare”;
  • Ministerul Afacerilor Interne - „Programul de securitate și siguranță publică” (Afaceri Interne);
  • Ministerul Justiției - „Programul de securitate și siguranță publică” (Justiție);
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - „Programul pentru eficiență energetică și energie regenerabilă”;
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, alături de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (prin METROREX SA) - „Programul de îmbunătățire a accesului în rețeaua de metrou București”;
  • Ministerul Sănătății - „Programul privind serviciile de sănătate”;
  • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale - „Programul de incluziune socială";
  • Operator de program selectat de către partenerii elvețieni - „Programul de implicare civică”.

Discrepanțe uriașe între salariile din România

Un studiu realizat în primăvară de una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare din România evidenţiază diferenţe salariale majore între poziţiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, şi cele ale candidaţilor care nu necesită obligatoriu o pregătire.

Candidaţii din domeniul ingineriei se numără printre cei mai căutaţi de pe piaţa muncii în ultimii ani, indiferent dacă au studii finalizate în acest domeniu sau deţin doar experienţă anterioară ori abilităţi tehnice.

Printre motivele din spatele deficitului de forţă de muncă din acest sector se numără migrarea angajaţilor în companiile din străinătate care oferă salarii mai mari, dar şi interesul scăzut al tinerilor faţă de astfel de meserii.

Salariile din domeniu sunt însă peste media pe economie. Astfel, 1 din 2 angajaţi câştigă salarii peste 4.000 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiştii care activează în domeniu.

Totodată, se remarcă diferenţe salariale majore între poziţiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, şi cele ale candidaţilor care nu necesită obligatoriu o pregătire. Spre exemplu, un manager de proiect în domeniul ingineriei câştigă în medie 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator şlefuire câştigă circa 2.340 de lei.

Cei mai mulţi angajaţi din domeniul Ingineriei (60,4%) câştigă salarii cuprinse între 3.000 şi 7.000 de lei, iar 24,3% între 2.000 şi 3.000 de lei, potrivit datelor introduse până în acest moment în Salario de specialiştii în inginerie. 10,5% ajung să câştige chiar şi peste 7.000 de lei. Doar restul, de 4,8%, câştigă salarii medii nete sub 2.000 de lei pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite