Discrepanţe uriaşe între salariile medii la nivel regional şi profesional: de la 1.774 lei la 23.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un studiu realizat de una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare din România evidenţiază diferenţe salariale majore între poziţiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, şi cele ale candidaţilor care nu necesită obligatoriu o pregătire.

Candidaţii din domeniul ingineriei se numără printre cei mai căutaţi de pe piaţa muncii în ultimii ani, indiferent dacă au studii finalizate în acest domeniu sau deţin doar experienţă anterioară ori abilităţi tehnice.

Printre motivele din spatele deficitului de forţă de muncă din acest sector se numără migrarea angajaţilor în companiile din străinătate care oferă salarii mai mari, dar şi interesul scăzut al tinerilor faţă de astfel de meserii. 

Salariile din domeniu sunt însă peste media pe economie. Astfel, 1 din 2 angajaţi câştigă salarii peste 4.000 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiştii care activează în domeniu.

Totodată, se remarcă diferenţe salariale majore între poziţiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, şi cele ale candidaţilor care nu necesită obligatoriu o pregătire. Spre exemplu, un manager de proiect în domeniul ingineriei câştigă în medie 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator şlefuire câştigă circa 2.340 de lei. 

Cei mai mulţi angajaţi din domeniul Ingineriei (60,4%) câştigă salarii cuprinse între 3.000 şi 7.000 de lei, iar 24,3% între 2.000 şi 3.000 de lei, potrivit datelor introduse până în acest moment în Salario de specialiştii în inginerie. 10,5% ajung să câştige chiar şi peste 7.000 de lei. Doar restul, de 4,8%, câştigă salarii medii nete sub 2.000 de lei pe lună. 

„Angajaţii din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutaţi de pe piaţa muncii, având în vedere deficitul de talente major din acest sector. O mare parte dintre aceştia, în special inginerii, vizează joburi în afară, unde pot câştiga dublu sau chiar triplu faţă de piaţa locală. În acest moment, nu doar salariile sunt atractive în România, ci şi oferta de locuri de muncă e una consistentă, tocmai pentru a atrage candidaţii spre acest sector. Doar în acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile circa 1.000 de joburi dedicate inginerilor cu diverse specializări, pentru care se cere experienţă anterioară de lucru, dar şi studii în domeniu”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieţei de recrutare din România.

Cele mai mari valori introduse în acest moment în Salario de cei care lucrează în Inginerie sunt pentru poziţii de management, dar şi pentru cele care necesită specializări propriu-zise. Astfel, pentru anumite poziţii, valorile maxime introduse pot ajunge să fie şi de 3-4 ori mai mari decât media naţională pe poziţia respectivă. Iată câteva exemple:

Director General: salariul mediu net la nivel naţional - 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario - 23.000 lei

Manager tehnic: salariul mediu net la nivel naţional - 7.500 lei, salariul maxim introdus în Salario - 20.000 lei

Inginer electric: salariul mediu net la nivel naţional - 4.000 lei, salariul maxim introdus în Salario - 19.000 lei

Inginer instalaţii: salariul mediu net la nivel naţional - 4.800 lei, salariul maxim introdus în Salario - 18.729 lei 

Inginer mecanic: salariul mediu net la nivel naţional - 3.900 lei, salariul maxim introdus în Salario - 18.000 lei 

Cele mai mici salarii MEDII nete

Operator CNC – 2.600 lei

Tehnolog - 2.515 lei

Instalator lucrări electrice - 2.400 lei

Operator şlefuire – 2.340 lei

Maşinist/mecanic – 2.340 lei

În ceea ce priveşte cei mai curioşi angajaţi din domeniu, 16% dintre datele introduse în Salario în acest domeniu, provin de la inginerii proiectanţi.

Oraşele cu cele mai mari salarii MEDII nete din Inginerie sunt:

Timişoara – 4.500 lei

Constanţa – 4.500 lei

Bucureşti – 4.500 lei

Cluj-Napoca – 4.000 lei

Oradea – 4.000 lei

Oraşele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Inginerie sunt:

Focşani – 2.632 lei

Alexandria – 2.500 lei

Giurgiu – 2.400 lei

Miercurea Ciuc – 2.150 lei

Odorheiu Secuiesc – 1.774 lei

Media salarială, de 4.000 de lei net, poziţionează Ingineria în topul celor mai bine plătite sectoare din economie, la egalitate cu Construcţiile, Audit/Consultanţă sau Petrol/Gaze, dar sub IT, Cercetare/Dezvoltare ori Proiectare civilă, mai arată datele Salario. 

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 36.000 de locuri de muncă. Peste 420.000 de specialişti şi-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite