Fermierii din Ucraina se confruntă cu rachetele rusești, dar și cu prețuri scazute pentru recolta lor

0
Publicat:

La mai puțin de 30 km de linia frontului din sud-estul Ucrainei, fermierii din mediul rural ale căror afaceri au supraviețuit rachetelor rusești se tem acum de o altă lovitură asupra mijloacelor lor de existență: prețuri mici pentru recolta lor, relatează Reuters.

Silozuri de cereale lovite de ruşi în Ucraina, Foto: EPA-EFE
Silozuri de cereale lovite de ruşi în Ucraina, Foto: EPA-EFE

Potrivit sursei citate, Mykola, un fermier de 63 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat marți că a trebuit să-și păstreze recoltele într-un loc de depozitare deteriorat de rachete, deoarece nu își permite să cheltuiască bani pentru a-l repara în cazul în care ar fi lovit din nou de o altă rachetă.

Şi totuşi, nu se grăbeşte să vândă.

,,Preţul (pentru culturi) nu este acceptabil pentru fermieri. Le vom depozita şi vom vedea ce se va întâmpla. Pentru a repara depozitul trebuie să avem fonduri. Cu preţul actual pentru cerealele noastre, nu este realist să-l refacem".

Preţul pe care fermierii ucraineni îl primesc de la comercianţi pentru produsele lor a scăzut la minime dureroase în iulie, când Moscova a abandonat un acord intermediat de ONU care permitea exporturilor agricole din Ucraina să fie expediate în siguranţă prin Marea Neagră.

Cu această rută acum închisă, fermierii din toată Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori de grâu şi floarea-soarelui din lume, se confruntă cu o bătălie pierdută pentru a-şi scoate produsele pe uscat şi pe râu, rute care pot prelua doar o fracţiune din volumele normale de export.

Fermierii din Velikomihailivka trebuie să jongleze cu grijile cu privire la prăbuşirea preţurilor şi dificultăţile de export, dar şi cu perspectiva ca mai multe rachete ruseşti să se prăbuşească în fermele lor.

,,A fost nevoie de mai mult de 20 de ani pentru a construi acest lucru. A fost distrus într-o singură zi", a spus Valeri Krut, în vârstă de 60 de ani, cu tristeţe despre afacerea sa, unde un atac cu rachetă de anul trecut a distrus 200 de tone de cereale şi 14 vehicule.

,,Aceasta este întrebarea: aruncam totul la gunoi sau poate încercăm să rezistăm? Nu vom avea niciun profit anul acesta cu astfel de depozite şi preţuri la recolte."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite