Experienţa "emo" a unei puştoaice de 16 ani
0Clujeanca Timeea, elevă la Liceul de Coregrafie, povesteşte cum a încercat să se sinucidă după ce a intrat într-o gaşcă "emo" Acum trei ani a intrat într-un grup de prieteni care
Clujeanca Timeea, elevă la Liceul de Coregrafie, povesteşte cum a încercat să se sinucidă după ce a intrat într-o gaşcă "emo"
Acum trei ani a intrat într-un grup de prieteni care plălăvrăgeau şi consumau alcool. Un an mai târziu şi-a tăiat venele pentru că voia să vadă cum e.
Despre Timeea am aflat de la sora ei, Zolda, elevă la Liceul de Arte din Cluj: "Eu am o soră <> . A intrat într-o gaşcă de emo-kids în urmă cu trei ani. De atunci a devenit tristă şi deprimată. Se plânge tot timpul cât de greu îi este la şcoală şi zice că nu are chef să trăiască".
Timeea are 16 ani şi este elevă la Liceul de Coregrafie din Cluj. Deşi a spus că nu mai frecventează gaşca de emo-kids cu care umbla de la 13 ani, Timeea a povestit despre experienţele ei "emo": "Am încercat şi eu să mă sinucid, în urmă cu două veri. Eram eu şi cu o prietenă de-a mea. Am zis, hai să ne tăiem venele să vedem cum e! Mama s-a crizat când a văzut ce am făcut".
Fata povesteşte ce a atras-o "la curentul emo": "M-a atras la ei (emo-kids) că sunt mai ciudaţi, aşa ca mine. Sunt mai speciali. Gândim altfel şi ne exprimăm altfel. Nu ne pasă că ceilalţi se uită ciudat la noi". Preocuparea principală a găştii de emo-kids în care a fost Timeea era băutura.
"2-3 la sută din liceenii clujeni sunt emo-kids"
"În gaşcă noi umblam şi beam. Ne întâlneam la Matei Corvin, în piaţă, vorbeam şi beam. Ne mai şi tăiam venele. Prietena mea a avut probleme cu părinţii şi prietenul. A început să se taie pe vene. Scria cu lama pe mână <> şi tot felul".
"Emo sunt nişte copii ce îşi imaginează că viaţa nu are niciun rost şi, ca să fie în centrul atenţiei, se apucă şi îşi taie venele şi se aruncă de pe balcon. Nu-şi dau seama că poate o dată nu o să fie numai o greşeală şi chiar o să moară, cum a păţit fata aia de 12 ani de la Bucureşti", a explicat Timeea.
Clujeanca susţine că de un an şi-a evitat prietenii "emo". "M-a prins mama beată într-o seară şi a făcut urât. De atunci nu prea mai frecventez foştii prieteni", spune Timeea.
Adolescenta este de părere că majoritatea emo-kids din România nu sunt "adevăraţi": "E o modă să fii <> . 90 la sută din cei care spun că sunt <> , de fapt, nu sunt. Ei zic: <> ." Timeea spune că în Cluj, 2-3 la sută din elevii de liceu sunt emo-kids.
Sinuciderea nu e o valoare a curentului
Aurelia Stănculescu, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bucureşti, crede că sinuciderea elevilor nu poate fi pusă doar pe seama curentului "emo".
"Elevii care se sinucid nu recurg la un astfel de gest pentru că aparţin acestui curent. Fata de 12 ani care s-a sinucis (Andrada Mocănescu, elevă la Şcoala nr. 62 din Bucureşti - n.r.) nu era la prima tentativă şi făcea parte de puţin timp din această comunitate. Din discuţiile cu aceşti copii <> , sinuciderea nu ar reprezenta o valoare a curentului" , ne-a spus ea. Aceşti tineri simt nevoia să iasă din anonimat.
Ce înseamnă curentul "emo"
Termenul Emo a fost folosit prima dată la mijlocul anilor '80, pentru a desemna un subgen al muzicii hardcore punk. "Emocore", prescurtarea de la "emotional hardcore", era utilizată pentru a descrie performanţele scenice ale unor trupe precum Rites of Spring, Embrace sau One Last Wish, pe baza unor criterii precum: ritmul cântecelor, semnificaţiile versurilor, modul de a se îmbrăca sau machia al soliştilor.
Stilul muzical a atras din ce în ce mai mulţi tineri, ataşaţi atât de stilul vestimentar, cât şi de deschiderea soliştilor de a-şi face cunoscute sentimentele prim muzică. Pe parcursul timpului, cuvântul a cunoscut numeroase alte întrebuinţări: ascultătorii acestui gen de muzică au devenit emo-kids, stilul de îmbrăcăminte - emo-style, tipul de machiaj - emo-make-up.
Opinia psihiatrului
Dr. Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, spune că, din păcate, România este un teren foarte fertil pentru dezvoltarea curentului "emo". De ce? "Familia modernă e într-o mare disoluţie. E foarte slăbită, şi economic, şi social, modelele sunt vai de mama lor.
Curentul <> îmi spune că nu merită să trăiesc şi că o să-mi găsesc libertatea pe lumea ailaltă! Sunt nişte fenomene culturale dintre cele mai grave, care fac parte dintr-o patologie extrem de distructivă, pe care internetul o propagă cu viteză în mediile sensibile, cum este cel adolescentin.
Dacă un adult se uită la clipul formaţiei <> , o să i se pară stupid, un intersexuat care se lălăie mai rău ca Guţă sau Florin Salam, că e rău în lume... Dar, pentru o fetiţă de 12 ani, e un băieţel drăguţ, dat cu ulei pe păr, îmbrăcat în negru, care spune că singura soluţie este să te arunci peste balcon. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Trăim în lumi paralele: copiii, într-o lume, profesorii în alta, iar părinţii nu ştiu nici ei nimic de copiii lor. Îi lasă acolo: <> . Dar nu te întrebi şi tu: <> A apelat mama la vreun ajutor când a văzut că fata ei fumează sau scade la învăţătură? S-a dus la psihologul şcolar? Nu trebuie să existe unitate şcolară fără psiholog!" (Florentina Ţone)
Elevii care se sinucid nu recurg la un astfel de gest pentru că aparţin curentului "emo"
Aurelia Stănculescu, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bucureşti