Eurostat: Românii nu își permit să plece în vacanță. Majoritatea aleg concediile în țară

0
Publicat:

Numărul de persoane care pleacă în vacanță variază considerabil în întreaga UE, lucru ce evidențiază inegalitățile semnificative dintre statele membre. În România, 60% dintre oameni nu își permit concedii de o săptămână.

Majoritatea românilor nu își permit să meargă în vacanță FOTO Shutterstock
Majoritatea românilor nu își permit să meargă în vacanță FOTO Shutterstock

Vara este timpul vacanțelor pentru mulți din Europa. După șapte luni lungi de muncă, august este o perioadă de deconectare - mulți alegând destinații idilice pentru a se bucura de soare. Chiar și așa, o vacanță departe de casă - pentru mulți europeni - este încă un privilegiu, nu o certitudine, relatează Euronews.

Conform estimărilor Eurostat, aproximativ 29% dintre persoanele cu vârsta de 16 ani și peste din UE nu și-au putut permite o excursie de o săptămână în 2023.

În 2022, în schimb, 62% din populația UE cu vârsta de 15 ani și peste a călătorit cel puțin o dată departe de casă pentru o excursie non-profesională. Acest procent include doar vacanțele care au implicat cel puțin o noapte de cazare.

Cu alte cuvinte, 38% dintre cetățenii UE nu au plecat deloc în timpul anului pentru o vacanță personală.

Românii, pe primul loc în topul europenilor care nu își permit vacanțe.

Cu un total de 60%, mulți cetățeni din România renunță la vacanțe - la fel ca în Bulgaria (44%) și Ungaria (43%).

În Italia, acest procent este de 32%, în timp ce Franța și Germania au înregistrat rezultate de 25% și respectiv 23%.

Dacă ne uităm la țările din Europa, dar din afara UE, Norvegia este o excepție la celălalt capăt al spectrului.

Aici, doar 7,9% dintre oameni sunt împiedicați economic să călătorească.

Diferențele economice în cadrul UE sunt „în general legate de puterea economiei unei țări”, a declarat profesorul Lynn Minnaert, decan al Facultății de Ospitalitate de la Metropolitan State University of Denver.

„Țările de la baza listei au PIB-uri mai mari decât cele din vârful listei”, a adăugat ea.

Aproape 60% dintre români nu își permit vacanțe de o săptămână departe de casă FOTO Eurostat
Aproape 60% dintre români nu își permit vacanțe de o săptămână departe de casă FOTO Eurostat

Profesorul C. Michael Hall, de la Departamentul de Management, Marketing și Turism de la Canterbury University, a declarat: „Nivelul venitului disponibil este clar important, deoarece acest lucru permite oamenilor să cheltuiască bani pe vacanțe. Diferențele în privința plecării în vacanță și a cheltuielilor reflectă unele dintre disparitățile economice mai largi din cadrul UE.”

Ce țări cheltuie cel mai mult pe vacanțe

Potrivit Eurostat, cheltuielile medii pentru turism per persoană variază semnificativ între țările europene.

În 2022, Luxemburgul a avut cele mai mari cheltuieli pentru turism per noapte, de 175 euro (879 de lei) urmat de Austria, cu 154 euro (766 de lei), în timp ce media UE a fost de 87 euro (432 de lei).

Aceste cifre reflectă cheltuielile turiștilor în funcție de țara lor de reședință, nu cât cheltuie turiștii care vizitează țara specificată.

Dintre economiile mari, Germania a avut cele mai mari cheltuieli, de 109 euro (542 de lei) pe noapte. Franța 84 euro (418 lei), Spania și Italia, ambele 72 euro (358 de lei), au fost sub media europeană.

Cheltuieli acasă sau în străinătate?

În 2022, rezidenții UE au cheltuit aproximativ 474 de miliarde de euro pe călătorii turistice, majoritatea (53%) fiind cheltuiți pe călătorii în străinătate.

În 17 dintre cele 26 de țări ale UE pentru care sunt disponibile date, mai mult de jumătate din cheltuielile turistice au fost alocate pentru călătorii în străinătate.

Rezidenții din Luxemburg au cheltuit cel mai mult pe călătorii în afara granițelor, cu 98% din cheltuielile lor turistice alocate călătoriilor în străinătate, urmați de rezidenții din Belgia (90%), Malta (89%), Cipru (84%) și Olanda (81%).

La pol opus, peste 70% din cheltuielile turistice ale rezidenților din România, Grecia și Franța au fost pentru călătorii interne.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite