Euro ar putea fi următoarea monedă care intră în războiul global al valutelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi, pre;edintele Băncii Centrale Europene, susţine că nivelul cursului de schimb este important la evaluarea perspectivelor economice, însă moneda nu este "o ţintă a politicilor băncii" FOTO Reuters
Mario Draghi, pre;edintele Băncii Centrale Europene, susţine că nivelul cursului de schimb este important la evaluarea perspectivelor economice, însă moneda nu este "o ţintă a politicilor băncii" FOTO Reuters

Euro s-a apreciat cu peste 25% faţă de yen şi cu 10% faţă de dolar în ultimele şase luni, în urma acţiunilor Băncii Centrale Europene (BCE) pentru susţinerea uniunii monetare, dar şi din cauza jocurilor economice la nivel global.

Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat luni asupra "politizării sporite" a cursurilor de schimb, scrie publicaţia “Financial Times”, citată de Mediafax. Declaraţia lui Weidman a vizat Japonia, care a făcut eforturi mai agresive pentru susţinerea economiei chiar prin accelerarea inflaţiei.

Statele Unite rămân decise să continue politica măsurilor monetare neconvenţionale, care presupun introducerea de lichidităţi mari în piaţa financiară, în timp ce cursul depreciat al lirei sterline a fost aprobat semioficial în Marea Britanie, cel mai important partener comercial al zonei euro, şi încurajat de discuţiile privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Dacă în prezent la nivel global are loc un război secret al cursurilor de schimb, BCE nu ia parte la acţiune, situaţie care ridică semne de întrebare privind nivelul de preocupare la banca europeană, potrivit “Financial Times”.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele BCE, Mario Draghi, a părut că încearcă să deprecieze moneda, afirmând că în luna decembrie s-a discutat activ o nouă relaxare a politicii monetare. În plus, comentariile şefului BCE privind perspectivele economice ale zonei euro au fost pesimiste.

În ianuarie, însă, uimit probabil de revenirea încrederii faţă de euro, Draghi a insistat că la reuniunea din prima lună a anului nu a fost nici măcar discutată o reducere a dobânzii, scrie scrie publicaţia britanică.

Întrebat direct despre aprecierea euro, Draghi a răspuns că nivelul cursului de schimb este important la evaluarea perspectivelor economice, însă moneda nu este "o ţintă a politicilor băncii".

În final, Draghi a subliniat că rata de schimb a euro se află în linie cu media pe termen lung, afirmaţie care a întărit impresia că nu consideră necesară o preocupare imediată.

Pentru unii politicieni conservatori, aprecierea euro este, probabil, un semn binevenit al revenirii încrederii în uniunea monetară, notează Financial Times.

O monedă poate fi însă prea puternică pentru binele general al economiei. Chiar dacă este în linie cu media pe termen lung, contextul este unul excepţional, mai ales în economiile de la periferia zonei euro. Rata şomajului este de aproape 12% în zona euro, faţă de circa 8% în SUA, iar BCE se aşteaptă ca economia să se contracte din nou în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite