Engie a achiziționat un parc eolian de 80MWp în județul Constanța

0
Publicat:

Engie achiziţionează un parc eolian, o capacitate instalată totală de 80 MWp, deţinut majoritar de Grupul EnerCap în localitatea Chirnogeni, din judeţul Constanţa, zonă cunoscută pentru condiţiile favorabile de vânt.

foto parc eolian
Engie a achiziționat un parc eolian de 80MWp în județul Constanța Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit unui comunicat remis luni, producţia netă anuală estimată este de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a 90.000 de gospodării, transmite Agerpres.

Engie România deţine şi operează deja alte două parcuri eoliene în judeţele Brăila şi Galaţi, care au o capacitate instalată totală de 98 MW. Cu această achiziţie, compania aproape îşi va dubla capacitatea existentă de producţie de energie verde şi va contribui, alături de activele de energie solare, la accelerarea tranziţiei energetice în România.

Această investiţie consolidează prezenţa companiei în sectorul energiei verzi şi are o contribuţie esenţială la atingerea obiectivelor asumate de a avea o capacitate de producţie de energie regenerabilă instalată de 1.000 MW până în 2030. Cu fiecare iniţiativă de acest fel, susţinem angajamentul nostru faţă de un viitor energetic sustenabil şi eficient”, a declarat Cristian Buzan, director general adjunct Engie România.

Conform sursei citate, finalizarea tranzacţiei este prevăzută să aibă loc în primul trimestru din 2024, sub condiţia obţinerii anumitor aprobări, inclusiv din partea autorităţilor din domeniul concurenţei.

Engie demarează tot mai multe proiecte greenfield în ultimii ani

Compania de utilităţi Engie România a anunțat în luna decembrie a anului 2023 că a luat decizia de investiţie şi demarare a lucrărilor pentru construcţia unui parc fotovoltaic cu o capacitate totală de 37,2 MWp, în comuna Ariceştii Rahtivani, din judeţul Prahova. Noul parc fotovoltaic reprezintă al patrulea proiect de tip greenfield al companiei.

Potrivit unui comunicat de presă remis, parcul fotovoltaic de la Ariceştii Rahtivani va fi construit pe o suprafaţă de 57 de hectare şi este planificat să devină operaţional în 2024. Cantitatea de energie verde produsă este estimată la aproximativ 57 GWh/an, reprezentând consumul anual a peste 31.000 de familii. Fiecare kWh produs de noua centrală fotovoltaică va reduce anual cu 5.056 tone nivelul de CO2 din atmosferă, iar pe întreaga durată de viaţă vor fi evitate aproximativ 177.000 de tone CO2.

Demararea lucrărilor la parcul fotovoltaic de la Ariceştii Rahtivani susţine ambiţia grupului Engie România de a accelera dezvoltarea producţiei de energie regenerabilă, contribuind în acest fel la atingerea obiectivelor pe care grupul nostru şi le-a asumat pentru a accelera tranziţia energetică. Dezvoltarea de proiecte greenfield, în paralel cu accelerarea strategiei de achiziţie de capacităţi de producţie regenerabilă, ne asigură atingerea obiectivelor asumate de a avea 1000 MW până în 2030”, a declarat Cristian Buzan, director general adjunct Engie România.

Grupul de companii Engie România activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producţie din surse regenerabile şi furnizare de energie electrică, precum şi soluţii verzi şi servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite