Energia, apa și îngrășămintele, extrem de interesante pentru investitorii din Orientul Mijlociu
0Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, Europa Centrală și de Est înregistrând o creștere în valoarea tranzacțiilor, potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în 2025 (CMS European M&A Outlook 2025).
Potrivit raportului, aproape două treimi dintre investitori se așteaptă ca activitatea de Fuziuni & Achiziții din Europa să crească în următoarele 12 luni, inclusiv 20% care consideră că va crește semnificativ. Acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când doar 3% dintre aceștia au prognozat o creștere semnificativă.
După câțiva ani dificili pentru activitatea de Fuziuni & Achiziții din Europa, S1 2024 a dat semne de redresare. Conform cifrelor Mergermarket, valoarea agregată a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în regiune a totalizat 439 miliarde EUR, în creștere cu 31% față de primele șase luni ale anului 2023. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a scăzut în aceeași perioadă, cu 8% față de cele 8.579 de anunțuri de tranzacții din S1 2023.
Louise Wallace, Coordonator Global al Grupului CMS Corporate/M&A, a declarat: „După ce investitorii au anunțat mai puține tranzacții importante în 2023, în așteptarea unei certitudini mai mari în ceea ce privește ratele dobânzilor, în 2024 aceștia par să se concentreze din nou pe tranzacții mai mari - un semn ca încrederea in piața revine treptat.”
ECE înregistrează o redresare a pieței
În S1 2024 valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE a crescut semnificativ, cu 47%, până la 14.4 miliarde de EUR, deși a înregistrat o scădere de 7% în numărul tranzacțiilor, până la 476. Achiziția lanțului românesc de magazine Profi de către Ahold Delhaize s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai mari tranzacții din regiune, evaluată la 1,3 miliarde EUR.
Respondenții au păreri împărțite în ceea ce privește perspectiva de creștere a pieței de fuziuni și achiziții din ECE. 17% dintre ei se așteaptă ca regiunea să înregistreze cea mai mare creștere de pe piața M&A din Europa, spre deosebire de 14% ce estimează că regiunea va crește cel mai puțin.
Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE, a comentat: „Creșterea notabilă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE în S1 2024 reflectă o revenire a încrederii investitorilor și un interes crescut pentru regiune, alimentate de o dinamică mai puternică a pieței. Deși încrederea pe piață rămâne mixtă, creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor - determinată în parte de tranzacții majore precum achiziția Profi de către Ahold Delhaize în România - semnalează o schimbare pozitivă. Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere.”
Atrași de domenii precum energia, apa, alimente și îngrășăminte
Rodica Manea, Corporate Partner CMS Romania, adaugă: „Am observat din ce în ce mai mulți investitori din Orientul Mijlociu, care sunt interesați în principal de domenii precum optimizarea energiei, optimizarea apei, alimente și îngrășăminte. Credem ca Orientul Mijlociu este una dintre regiunile cu cel mai mare potențial de a investi, mai ales in ECE. Desigur, companiile din ECE se confruntă si cu provocări. Actualul nivel scăzut de due diligence ESG în regiune indică o nevoie urgentă de îmbunătățire a pregătirii pentru a îndeplini noile standarde, iar companiile din regiune trebuie să se adapteze sau riscă să rămână în urmă.”
Între timp, pe măsură ce UE avansează cu Green Deal-ul european și cu Planul de acțiune privind finanțarea creșterii durabile, intră în vigoare noi norme privind publicarea informațiilor de către companii și comportamentul responsabil. 91% dintre respondenți anticipează o examinare mai atentă a factorilor ESG în tranzacțiile de fuziuni și achiziții în următorii trei ani. Cu toate acestea, există un decalaj notabil în ceea ce privește gradul de pregătire în ECE, doar 26% dintre respondenții din regiune efectuând în mod constant due diligence privind ESG, iar 65% descriind gradul lor de pregătire ca fiind insuficient. Acest lucru este în contrast puternic cu 53% dintre toți respondenții care au declarat că sunt oarecum pregătiți și 12% care au declarat că sunt extrem de pregătiți.
DIGITALIZAREA ȘI ALTE MOTOARE ALE ACTIVITATII
Aproape o cincime dintre respondenți (17%) se așteaptă ca digitalizarea să fie principalul motor al activității de fuziuni și achiziții în Europa în următoarele 12 luni, însă nu este nici pe departe singurul factor major care impulsionează tranzacțiile.
În timp ce digitalizarea a dominat strategiile M&A în timpul pandemiei și în următorii câțiva ani imediat după criză, în prezent jucătorii de pe piață identifică și alte stimulente pentru fuziuni și achiziții, cum ar fi companiile în dificultate (14%), interesul crescut din partea investitorilor străini (tot 14%). Diversitatea factorilor care încurajează investițiile indică o piață a tranzacțiilor din ce în ce mai sănătoasă în Europa.
Interes major
Încurajați de prețul ridicat și constant al petrolului, investitorii din Orientul Mijlociu au căutat oportunități de tranzacționare în Europa. În perioada 2016-2021, valoarea medie agregată a tranzacțiilor inițiate de ofertanții din Orientul Mijlociu care vizează active din Europa de Vest a fost puțin sub 6 miliarde USD pe an, conform datelor Mergermarket. Numai în S1 2024, investitorii din Orientul Mijlociu au anunțat tranzacții în Europa de Vest în valoare totală de aproape 23,3 miliarde USD.
Această tendință nu a trecut neobservată de respondenții noștri - 42% spun că au văzut mai mulți cumpărători din Orientul Mijlociu pe piețele de fuziuni și achiziții din Europa în ultimul an.
Diversitate
Aproape toți respondenții (90%) descriu factorul de diversitate al unei companii țintă ca fiind un aspect important. Cu toate acestea, există diferențe regionale. Respondenții din regiunile nordice și DACH pun un mare accent pe diversitate, 48% dintre aceștia afirmând că diversitatea este un factor extrem de important. În același timp, doar 13% dintre investitorii chestionați din Europa de Sud-Est și 9% dintre cei din Europa Centrală și de Est împărtășesc acest punct de vedere.
Perspective
După o perioadă de reflecție în 2023, când investitorii europeni au absorbit șocurile cauzate de creșterea rapidă a inflației și de ratele ridicate ale dobânzilor, semnele pentru 2024 sunt, până în prezent, că activitatea de fuziuni și achiziții din întreaga regiune revine cu o intensitate crescută.