Enel renunţă, după amenda ANPC, la clauza privind penalităţile la denunţarea contractelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clauza din contractele Enel este considerată de către ANPC agresivă, nu abuzivă şi se referă strict la contractele încheiate pe piaţa liberă cu clienţi persoane fizice FOTO balkaneu.com
Clauza din contractele Enel este considerată de către ANPC agresivă, nu abuzivă şi se referă strict la contractele încheiate pe piaţa liberă cu clienţi persoane fizice FOTO balkaneu.com

Compania Enel Energie Muntenia a anunţat marţi, după ce a fost amendată de ANPC pentru că percepea penalităţi la denunţarea unor contracte, că va modifica, în perioada următoare, clauzele respective, incluse doar în contractele destinate clienţilor rezidenţiali pe piaţa liberă.

„Respectăm decizia ANPC şi vom modifica acest tip de clauză în contractele destinate clienţilor rezidenţiali pe piaţa liberă. În acelaşi timp, ar fi necesară o decizie ANPC care să aplice această regulă tuturor furnizorilor care activează pe piaţa concurenţială de pentru clienţii rezidenţiali“, a comunicat compania, potrivit Mediafax.

Enel Energie Muntenia a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu 13.000 de lei, pentru că impunea consumatorilor care doreau să denunţe unilateral contractul de furnizare a energiei să plătească 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunţarea.

ANPC a dispus, totodată, încetarea practicii comerciale incorecte.

„Penalitatea la care face referire comunicatul ANPC reflectă costurile adiţionale pe care compania Enel Energie Muntenia le-ar putea avea în cazul în care clientul rezidenţial pe piaţa liberă decide să înceteze acest contract înainte de termen. Principiul reciprocităţii se aplică, iar în aceste contracte de pe piaţa concurenţială există aceeaşi penalitate pentru furnizor, dacă acesta decide să înceteze contractul înainte de termen“, se arată în comunicatul Enel Energie Muntenia.

Potrivit acestuia, clauza este considerată de către ANPC agresivă, nu abuzivă şi se referă strict la contractele încheiate pe piaţa liberă cu clienţi persoane fizice.

„Aceste clauze nu se aplică şi nici nu sunt incluse în contractele standard încheiate cu clienţii casnici de pe piaţa reglementată (piaţă la care se raportează peste 90% din clienţii noştri casnici)“, se mai arată în comunicat.

O asociaţie de proprietari din Voluntari s-a plâns de clauzele din contractul standard de furnizare a energiei electrice: în cazul în care consumatorii doreau să denunţe anticipat contractele, aceştia trebuiau să notifice cu 30 de zile înainte şi să plătească celeilalte părţi suma de 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunţarea contractului, potrivit ANPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite