Elvețienii construiesc o nouă fabrică în România: când va începe producția de componente pentru cipuri
0Un grup elvețian specializat în producția de componente pentru semiconductori a demarat construcția noii sale fabrici în România, în apropierea autostrăzii A1 și unor rute europene principale.
Noua locație este proiectată pentru a răspunde prognozelor de dezvoltare pe termen mediu și pentru a satisface cererea în creștere și complexitatea tehnică a portofoliului de produse din industria de semiconductori. Unitățile de producție, birourile și cantina pentru angajați vor fi reunite sub același acoperiș de peste 21.000 m². Clădirea va funcționa în conformitate cu standardele de sustenabilitate BREEAM (Metodologia de Evaluare a Impactului asupra Mediului pentru Clădiri) pentru clădirile verzi și va avea ca obiectiv nivelul de certificare Excelent.
Noua fabrică va deveni complet operațională la începutul anului 2026, cu o dată de mutare estimată pentru al doilea trimestru al anului 2025, asigurând o tranziție lină și perturbări minime ale operațiunilor în desfășurare.
Urs Gantner, CEO al Grupului VAT, Thomas Berden, COO al Grupului VAT, și Alin Crețu, Director General VAT România, au fost gazdele evenimentului de inaugurare a construcției.
Urs Gantner a descris noua clădire drept a treia unitate de producție principală la nivel global pentru VAT, alături de sediul central din Elveția și unitatea din Malaysia. El s-a declarat încântat de locația excelentă a noii fabrici, care a generat numeroase idei privind modul în care se poate dezvolta VAT în România în următorul deceniu, beneficiind de cea mai nouă infrastructură tehnică.
Thomas Berden a subliniat importanța locației VAT din România în pregătirea pentru dezvoltarea ulterioară, sprijinind gestionarea capacității și dezvoltarea lanțului de aprovizionare. Acesta și-a exprimat recunoștința pentru execuția excelentă a activităților curente și pentru spiritul de echipă și angajamentul personalului VAT România.
Alin Crețu a evaluat proiectul ca fiind un punct de reper important pentru dezvoltarea ulterioară a VAT România, susținând în același timp strategia Grupului VAT pentru anii următori și exprimându-și recunoștința față de partenerii proiectului. „Un factor cheie al succesului acestui proiect este parteneriatul nostru excelent cu VGP și ICCO, care au colaborat îndeaproape cu noi pentru a contura acest proiect și pentru a-l dezvolta într-o fabrică a viitorului din punct de vedere al capacităților tehnice și al operațiunilor durabile”, a declarat Alin.
La ceremonie au participat, de asemenea, reprezentanți din conducerea Grupului VGP, dezvoltatorul proiectului (vezi secțiunea „Despre Grupul VGP” de mai jos), inclusiv Jan Van Geet, CEO al Grupului VGP, Dana Bordei, Manager Comercial pe țară VGP, Tomas Van Geet, Director Comercial Global VGP și Rolf Carls, CTO.
Investiția în dezvoltarea VAT România creează numeroase oportunități de angajare în domenii cu competențe tehnice ridicate, precum inginerie mecanică, automatizare, strunjire și frezare CNC, precum și în funcții de suport. Fabrica va găzdui, de asemenea, departamente de inginerie, IT și alte funcții ce depășesc sfera „proprie” a producției, sprijinind dezvoltarea de noi competențe necesare pentru o fabrică lider.
VAT este un grup elvetian, principalul furnizor global de valve de vid de înaltă calitate necesare în industria cipurilor. Grupul operează în două segmente: Valve și Servicii Globale. Segmentul Valve este dezvoltator, producător și furnizor global de valve de vid pentru industriile de semiconductori, display-uri, fotovoltaice și acoperiri în vid, precum și pentru sectorul industrial și de cercetare. Serviciile Globale oferă suport local specializat clienților și pune la dispoziție piese de schimb originale, reparații și modernizări. VAT a raportat vânzări nete de 885 milioane CHF în 2023 și angajează aproximativ 2700 de persoane la nivel global, având reprezentanți în 29 de țări și unități de producție în Elveția, Malaezia și România.