Electricitate gratuită în Germania, dacă temperaturile rămân ridicate pentru această perioadă
0De Crăciun preţurile la energie electrică în Germania ar putea să coboare la un nivel apropiat de zero, şi chiar să treacă în zona negativă, pe măsură ce creşterea producţiei de energie electrică generată de turbinele eoliene se combină cu o cerere scăzută de energie datorită temperaturilor neobişnuit de ridicate pentru luna decembrie, informează Bloomberg.
Preţurile negative înseamnă că producătorii sunt cei care îi plătesc pe consumatori să ia energie electrică din reţea. Compania de consultanţă energetică Markedskraft Deutschland GmbH estimează că preţurile la energie ar putea coborî sub nivelul zero timp de câteva ore şi chiar zile întregi în timpul sărbătorilor, dacă companiile de utilităţi nu vor închide centralele pe bază de gaze şi cărbune în momentul în care creşte producţia de energie eoliană.
Germania s-a confruntat şi în alţi ani cu situaţii în care preţurile la electricitate au coborât în zona negativă. Potrivit datelor furnizate de European Power Exchange, în ziua de 24 decembrie 2012 preţul la energia electrică pentru ziua următoare a coborât până la minus 56,87 euro pentru un megawat oră şi la fel s-a întâmplat şi în ziua de Crăciun din 2013, conform Agerpres.
Presiunile asupra preţurilor la electricitate în Germania, cea mai mare piaţă de energie din regiune, ar urma să fie şi mai mari în acest an în condiţiile în care estimările Ministerului Economiei şi ale grupului de lobby BDEW arată că electricitatea din surse regenerabile va acoperi o treime din necesarul brut de electricitate, în creştere faţă de 20% în 2014.
Analiştii de la Societe Generale susţin că deciziile cu privire la oprirea centralelor convenţionale în zilele cu vânt puternic sau menţinerea lor pentru a menţine securitatea aprovizionării vor fi cruciale pentru preţurile la electricitate, având în vedere că energia generată de turbinele eoliene fluctuează. 'În cazul energiei eoliene contează atât cantitatea ci şi momentul în care se produce. Dacă producţia de energie eoliană este ridicată şi cererea este redusă există un excedent de electricitate în reţea dacă centralele nucleare, cele pe lignit şi cele pe cărbune dur continuă să producă, chiar dacă preţurile sunt negative pentru o perioadă scurtă de timp, după care reduc producţia' a declarat Paolo Coghe, analist la Societe Generale SA.
Pentru ziua de Crăciun din acest an producţia de energie eoliană în Germania este estimată să atingă 25 de gigavaţi, un nivel dublu faţă de media din ultimele 30 de zile, în condiţiile în care temperaturile vor fi cu până la opt grade Celsius peste normal. Un gigawat este suficient pentru două milioane de locuinţe din Europa.
În plus, în ultimele două săptămâni ale acestui an cererea reziduală, diferenţa dintre consumul şi oferta de energie din surse regenerabile, este estimat să ajungă la 22 gigawaţi oră, sub media din ultimii 30 de ani. În precedenţi doi ani cererea reziduală a fost peste medie şi cu toate acestea preţurile au coborât în zona negativă în anumite momente.