Electrica va relua negocierile cu Fondul Proprietatea privind cumpărarea participaţiilor la subsidiare
0Acţionarii Electrica (EL) au aprobat, marţi, reluarea negocierilor pentru achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la cele trei filiale de distribuţie şi la subsidiara de furnizare.
Fondul Proprietatea deţine 21,99% din Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% din Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% din Electrica Furnizare.
„Preţul oferit Fondului Proprietatea pentru dobândirea deţinerilor va trebui să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. La momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei“, se arată în raportul cu deciziile adunării acţionarilor Electrica.
Consiliul de Administraţie va trebui să încheie procesul de negociere până la finele lunii martie, urmând ca încheierea procesului să fie urmată de publicarea preţului oferit.
Potrivit unor date prezentate de Fondul Proprietatea la finele lunii octombrie, participaţiile deţinute la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare au o valoare cumulată calculată la 189 milioane euro.
Fondul a retras în martie o ofertă către Electrica pentru vânzarea participaţiilor minoritare pe care le are la cele patru subsidiare.
Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat într-un interviu de la începutul lunii noiembrie, că FP vrea să vândă deţinerile la subsidiarele Electrica, iar o tranzacţie este doar o chestiune de timp.
„Tranzacţia cu Electrica va avea loc mai devreme sau mai târziu, pentru că este bună pentru acţionarii Electrica şi este bună şi pentru noi. Din perspectiva noastra este doar o chestiune de timp. (...) Discutăm tot timpul cu Electrica, dar nu exista negocieri formale. Discutăm despre cum ar trebui facută tranzacţia, despre cum să abordăm evaluarea, dar nu există negocieri formale care să implice consilieri şi avocaţi. Multe depind de decizia acţionarilor pe 10 noiembrie“, a declarat managerul FP.
Compania Electrica a fost listată la mijlocul anului trecut pe bursele de la Bucureşti şi Londra. Statul român a cedat astfel controlul companiei, rămânând cu o deţinere de 48,78%. În urma listării, prin emisiune de acţiuni noi, Electrica a atras circa 444 de milioane de euro, bani care se regăsesc şi acum în conturile companiei.
Fondul Proprietatea este, la rândul său, listat pe bursele de la Bucureşti şi Londra.