Efect în cascadă al plafonării prețului la lemnul de foc: SUMAL nu face față tăierilor ilegale

0
Publicat:

Transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței pentru plafonarea prețului lemnului de foc la 400 lei/mc, afirmă reprezentanţii WWF România.

Preţul lemnului pentru foc a fost plafonat, Foto: Arhivă Adevărul
Preţul lemnului pentru foc a fost plafonat, Foto: Arhivă Adevărul

,,O nouă investigație a WWF arată că SUMAL nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României. După intrarea în vigoare a ordonanței, timp de 7 zile am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieșeau din pădure în diferite locații din județele Brașov și Sibiu. Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale. Fără a avea pretenția unei relevanțe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel național, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locațiile în care am realizat acest eșantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce privește exploatările ilegale.”, transmite sursa citată.

Potrivit organizaţiei, pe măsură ce lemnul de foc este tot mai scump și greu de găsit, populația a decis să se descurce pe cont propriu.

,,Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate în SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care am constatat fraudarea declarațiilor privind cantitățile de lemn transportate – supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând pana la 10 mc per transport. Acest mod de operare, prin care este introdus pe piață lemnul recoltat ilegal, este practic îngăduit de breșele din SUMAL 2, breșe recunoscute de autorități dar care în continuare nu sunt soluționate.”, notează sursa citată.

La începutul anilor 2000, atunci când nivelul tăierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni mărunți susțineau că tăierile ilegale ‘sunt mai ieftine’ și mai la îndemână decât împrumuturile de la Fondul Monetar International si că veniturile obținute din recoltările ilegale vor ajuta România să treacă prin tranziție. Astăzi, după același model, pădurile noastre sunt condamnate să plătească factura unei crize energetice gestionate haotic.”, a transmis Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale în domeniul pădurilor la WWF România.

Astfel, activiştii de mediu fac un nou apel către Parlamentul României să modifice în regim de urgenţă prevederile acestei Ordonanţe şi să adopte compensarea condiţionată ca soluţie pentru protejarea populaţiei defavorizate.

,,În felul acesta ne asigurăm că populația va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanță nu va primi compensarea, și că vom folosi responsabil această resursă, adică nu vom subvenționa arderea sortimentelor superioare de lemn care pot fi folosite pentru construcții sau mobilă.

Fără compensare, plafonarea arbitrară la un preț care, în majoritatea situațiilor, nu acoperă nici măcar costurile reale privind recoltarea si transportul (chiar daca lemnul ar fi gratis la pădure), nu are cum sa funcționeze. Aceasta situație va obliga însă operatorii care nu sunt dispuși să încalce legea sau să apeleze la ,,artificii contabile” să se orienteze pe piața UE, unde această plafonare nu este aplicabilă. Vom avea așadar mai puțin lemn cu proveniența legală disponibil pe piața internă, astfel că cele cca 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn ajung să fie dependente de un comerț ilegal care reînflorește.”, explică reprezentanţii WWF România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite