Economist: Impozitarea băuturilor zaharoase este un exemplu de manual de „salt în beznă“ al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozitarea băuturilor zaharoase este un exemplu de manual de „salt în beznă” al Guvernului, deoarece efectele fiscale şi cele asupra sănătăţii publice sunt departe de a fi cunoscute, subliniază economistul Bogdan Glăvan.

Potrivit lui, în primul rând, efectul fiscal prezis de Guvern este doar pe termen scurt şi asta deoarece „Guvernul tratează societatea că pe o adunătură de roboţi proşti care muncesc, produc şi beau că să plătească biruri, nu pentru altceva”.

„Această abordare mecanicistă e naturală din partea cuiva care n-a produs nimic în viaţă şi a trăit doar pe banii altuia şi pe care dacă l-ai lăsa să treacă stradă, l-ar călca maşina. În realitate economia este dinamică, acţiunea umană se schimbă în urma intervenţiilor statului. Impozitarea cu 1 leu/litru va stimula înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali sau naturali, cei artificiali fiind probabil mai ieftini. Deci pe termen lung statul va colecta fix zero din taxa pe băuturi cu zahăr”, susţine economistul.

În al doilea rând, dacă zahărul rafinat ştim ce efecte are, efectele îndulcitorilor artificiali asupra sănătăţii nu sunt cunoscute prea bine, mai spune Bogdan Glăvan.

„Există riscul să ne aflăm în faţa producerii unui rău public de proporţii. Statul instigă practic societatea să treacă pe îndulcitori artificiali, la fel cum a impus folosirea maşinilor diesel, dovedite astăzi drept o mare pacoste... desigur nimeni nu mai e la putere să răspundă pentru decesele cauzate de trufia şi disperarea politrucilor”, subliniază economistul.

Potrivit lui, consumul exagerat de zahăr reprezintă, desigur, o problemă, dar cea mai bună soluţie este educaţia, deşteptarea oamenilor şi creşterea nivelului general de trai, deoarece orice scurtătură are pericolele ei, în special anestezierea atenţiei publicului asupra riscului consumului de dulciuri.

„Ca liberal înţeleg că în anumite situaţii (de urgenţă) sunt necesare măsuri politice (deci impuse de sus) pentru prevenirea unor pericole. Un exemplu care îmi vine în minte este vaccinarea. Însă acest demers trebuie mereu bine calibrat, altfel tindem să cădem sub «tirania experţilor», să ne pierdem dreptul de a critica şi descoperi adevărul. În prezent nu e nici o urgenţă cu impozitarea băuturilor zaharoase, alta decât disperarea guvernului după bani... dar în acest caz toţi miniştrii ar trebui să aducă ei bani de acasă, nu să ne fure nouă banii. Hai să avem dezbatere pe această chestiune. Orice impozit trebuie justificat. La fel orice cheltuială publică. Şi, cum orice impozit implică o cheltuială, în starea actuală a guvernării din România, cu scufundarea elitelor şi deţinerea puterii de către o armată de nomenclaturişti-hoţi-violatori-plagiatori, nu cred că se justifică vreun impozit”, conchide Bogdan Glăvan.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat, miercuri, că Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul va fi de până la un leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie, iar banii colectaţi din această taxă vor fi viraţi Ministerului Sănătăţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite