Economia din zona euro stagnează de cel puţin un an. Când se întrevăd îmbunătăţiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia din zona euro stagnează de cel puţin un an, dar BCE se aşteaptă ca economia să înceapă să accelereze în curând, scriu Bloomberg și Reuters.

Semnul euro peste harta Europei
Economia din zona euro stagnează de cel puţin un an

Creşterea economică în zona euro ar putea fi dezamăgitoare, a afirmat marţi Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, la un eveniment desfăşurat la Madrid, transmit Bloomberg şi Reuters.

Zona euro stagnează de cel puţin un an dar BCE se aşteaptă ca economia să înceapă să accelereze în această primăvară.

"Riscurile la adresa creşterii sunt clar negative", a afirmat Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei. Acesta a avertizat că riscurile la adresa inflaţiei sunt echilibrate, deoarece există posibili şocuri de aprovizionare.

"Putem anticipa, şi pieţele anticipează, că vom putea în curând să începem reducerea dobânzilor. Datele pe care toţi le aşteptăm, dacă sunt îndeplinite estimările macro şi cele privind inflaţia, ar putea duce în iunie la scăderea dobânzii", a declarat oficialul BCE.

La acelaşi eveniment desfăşurat la Madrid, vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a reiterat că el şi colegii săi vor avea la dispoziţie mai multe informaţii pentru a decide în privinţa dobânzilor, atunci când se vor întâlni în iunie.

Fostul ministru spaniol de Finanţe nu a dat prea multe detalii privind perspectivele costurilor de împrumut, dar a avertizat că situaţia s-ar putea dovedi a fi diferită faţă de aşteptările investitorilor.

BCE "va avea mult mai multe date" pentru a evalua mai bine deciziile în iunie, a explicat de Guindos. Acesta a adăugat: "Opiniile pieţei sunt extrem de optimiste că vom avea o aterizare lină şi inflaţia va continua să scadă, dar ar putea fi o situaţie diferită care să ducă la o ajustare abruptă".

Datele publicate marţi de Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în februarie. De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite