Economia aşteaptă noi măsuri de sprijin de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediul de afaceri solicită Guvernului să continue să ia măsuri pentru a susţine economia
Mediul de afaceri solicită Guvernului să continue să ia măsuri pentru a susţine economia

Guvernul trebuie să continue să ia măsuri pentru a susţine economia românească, pentru că momentan a făcut doar primii paşi în acest sens, susţin specialiştii.

Guvernul a luat săptămâna trecută o serie de măsuri economice, menite să sprijine mediul de afaceri şi pe angajaţii firmelor aflate în dificultate financiară, în contextul epidemiei de coronavirus. Mai precis, statul va deconta şomajul tehnic al angajaţilor, iar companiile vor putea lua împrumuturi cu garanţii de stat şi fără dobândă. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirma că pachetul de măsuri se ridică la 3% din Produsul Intern Brut şi că Executivul este gata să vină cu noi măsuri imediat.

Marţi a avut loc o nouă reuniune a grupului de lucru aflat sub coordonarea Cancelariei prim-ministrului, care a analizat un nou pachet de măsuri care să ajute domeniile economice afectate. Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, spunea că Guvernul va veni cu noi reglementări pentru toate categoriile întreprinderi şi activităţi profesionale (întreprinderi mari, activităţi culturale, sportive, ONG-uri) care şi-au întrerupt activitatea parţial sau integral ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgenţă.

Este important ca Guvernul să transmită semnalul că este la post şi face tot ce poate pentru atenuarea efectelor acestei crize. Adrian Codîrlaşu preşedinte CFA România

Măsuri timide

Cu toate acestea, mediul de afaceri şi economiştii spun că măsurile luate până acum reprezintă doar primul pas şi că ele trebuie continuate.

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia profesioniştilor în investiţii, susţine că acest set de măsuri este un prim pas, pentru a asigura lichiditatea companiilor în perioada în care avem acest virus. „Scopul este ca firmele să aibă lichiditate ca să reziste în această perioadă de stagnare a consumului, urmând ca ulterior să vină cu alte măsuri pentru scoaterea economiei din îngheţare”, ne-a declarat el.

Şi economistul Aurelian Dochia consideră că până acum Guvernul a luat măsurile care au fost necesare. „Sunt nişte măsuri eroice, despre n-am fi putut vorbi niciodată în timpuri normale. Dar acum nu suntem în timpuri normale şi toată lumea încearcă să ghicească, pentru că neavând o experienţă anterioară, nu ştim ce merge şi ce nu merge. Este important ca Guvernul să transmită semnalul că este la post şi face tot ce poate pentru atenuarea efectelor acestei crize”, ne-a spus el.

Adrian Codîrlaşu susţine că vor fi câteva sectoare, în special, lovite de această situaţie, respectiv turism, hoteluri, restaurante, mall-uri, dar chiar şi sectoare de producţie care tocmai pentru a-şi proteja angajaţii au închis fabricile. „Aceste sectoare trebuie tratate cu prioritate, în special sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, care în general sunt mai vulnerabile. O companie mare este puternică, pe când IMM-urile pot fi mai uşor lovite de o situaţie nefavorabilă. Aici văd viitoarele acţiuni”, a declarat el.

Totodată, economistul susţine că statul ar putea lua măsuri ca, pentru o perioadă, companiile să fie scutite în a plăti contribuţiile de asigurări sociale pentru angajaţi, astfel încât pentru firme să scadă simţitor cheltuielile cu salariile şi să nu concedieze lucrători. De asemenea, Codîrlaşu afirmă că ar putea fi anunţate reduceri de taxe pentru anumite sectoare, pentru anumite perioade, dar măsuri temporare, nu permanente.

Şi Dragoş Doroş, tax partner în cadrul companiei KPMG România, a afirmat pentru Ziarul Financiar că măsurile fiscale luate de stat sunt doar un prim pas, iar Guvernul ar putea lua măsuri mai drastice, precum amânări de plată la credite sau credite care sunt luate cu dobânzi subvenţionate.

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a transmis Guvernului că planul de măsuri propus de acesta în sprijinul economiei este departe de aşteptările industriei, deoarece operatorii sezonieri, cum ar fi hotelurile şi restaurantele de la mare sau din Deltă, nu intră în niciuna din formele de susţinere, scrie profit.ro.

Transportatorii susţin că măsurile economice deja anunţate de Guvern par a fi menite mai degrabă a salva bănsile şi multinaţionalele, nu şi firmele româneşti, impunându-se noi măsuri pentru salvarea populaţiei şi a mediului de afaceri.

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) cere autorităţilor luarea unor măsuri urgente, absolut necesare, de susţinere a mediului de afaceri, avertizând că măsurile promovate până în acest moment sunt cel puţin timide şi lipsite de amploarea de care este nevoie. „„Nu este nici momentul potrivit, nici cazul, ca Autorităţile Statului nostru să fie creative cu privire la măsurile ce se impun a fi adoptate. Această tergiversare a luării unor decizii şi măsuri ferme induce o stare de incertitudine şi nu este benefică şi nici încurajatoare pentru societatea noastră: nici pentru întreprinzători, nici pentru investitori, nici pentru salariaţi”, afirmă aceştia.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) afirmă că primul set de măsuri economice luate de Guvernul României a fost un pas spre a oferi continuitate companiilor aflate în dificultate, dar sunt încă multe lucruri de făcut. „Planificarea continuităţii economice este importantă acum, deoarece acţionarii fac strategii şi sondează modalităţile de a continua operaţiunile pe durata pandemiei de coronavirus”, susţin reprezentanţii FIC. Aceştia încurajează autorităţile să iniţieze discuţii cu toate organizaţiile internaţionale, cum ar fi Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţionalsau Banca Mondială şi să utilizeze toate resursele disponibile pentru a uşura efortul bugetului naţional.

Profesorul de economie Mircea Coşea recomanda ca statul să repornească multe activităţi în care nu neapărat că s-ar angaja mulţi oameni, dar care ar aduce bani la buget, precum infrastructura primară (construcţii de străzi) sau activităţi care acum au piaţă, precum cele farmaceutice. „Mai ales, ar trebui făcut imediat un program pentru sprijinirea şi valorificarea producţiilor româneşti de legume şi fructe. A fost secetă, statul ar trebui să dea apă gratis pentru irigaţii. Şi ar trebui să colecteze şi să prelucreze primar materia primă. Agricultura ar putea crea locuri de muncă, mai ales pentru cei care s-au întors din străinătate”, afirmă el. Coşea afirma că Guvernul ar trebui să caute posibilităţi să dea comenzi întreprinderilor, de exemplu să comande mâncare pentru spitale sau centre de carantină de la restaurantele grav afectate de epidemie, sau să închirieze hotelurile care s-au închis din lipsa vizitatorilor pentru a le face centre de carantină.

Analiştii companiei de consultanţă Frames susţin că măsurile economice anti criză anunţate de autorităţi ridică numeroase semne de întrebare. În absenţa unor norme de aplicare, deciziile administrative au pus în reală încurcătură mulţi oameni de afaceri şi, mai ales, departamente de contabilitate.

„Comunicarea este esenţială în acestă perioadă. Dincolo de măsurile sanitare, este nevoie de explicarea măsurilor economice. Mediul de afaceri trebuie să ştie concret ce trebuie să facă, nu să ghicească ce ar trebui făcut. În plus, vrem să aflăm ce alte măsuri pregăteşte guvernul în plan economic. S-a spus că vor urma şi altele. Ce înseamnă acest lucru, vor fi reduceri de taxe, se vor impune noi decizii de ordin fiscal, cum să ne construim planurile de afaceri în perioada următoare? Fără predictibilitate, economia riscă să intre în cel mai negru scenariu”, arată o analiză Frames.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite