Dormi liniştit, ASF lucrează pentru tine: toate documentele legate de activitatea Astra Asigurări au dispărut din arhivele instituţiei. Procurorii DNA, enervaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA au cerut la ASF documente legate de controalele şi activitatea Astra Asigurări în dosarul care îl vizează pe omul de afaceri Dan Adamescu
Procurorii DNA au cerut la ASF documente legate de controalele şi activitatea Astra Asigurări în dosarul care îl vizează pe omul de afaceri Dan Adamescu

Toate documentele referitoare la activitatea societăţii Astra Asigurări din 2008 şi până în prezent au dispărut din arhivele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), situaţia nemulţumind procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care anchetează activitatea asigurătorului, scrie Bursa.ro, citând surse apropiate situaţiei.

„Au dispărut inclusiv rapoartele de şedinţă, corespondenţele, fişele posturilor acelor persoane care se ocupau de păstrarea şi arhivarea documentor, cu atribuţii în menţinerea întregii corespondenţe. Procurorii DNA sunt extrem de supăraţi. Ei au cerut ASF documentele despre activitatea Astra Asigurări, iar Autoritatea a spus că nu le mai are“, potrivit surselor citate.

În cadrul ASF a fost constituită o comisie de anchetă, formată din opt persoane, care investighează dispariţia documentelor.

Potrivit Profit.ro, majoritatea documentelor solicitate sunt din 2008, când piaţa asigurărilor era controlată de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). În acea perioadă, la conducerea Comisiei se afla Angela Toncescu, în prezent cercetată penal în dosarul Carpatica. Procurorii ar fi solicitat, printre altele, fişe de post ale unor angajaţi CSA. Unele dintre aceste fişe nu au putut fi găsite deloc şi este luată în calcul inclusiv ipoteza că ele au fost sustrase sau distruse. 

Au mai fost cerute şi decizii ale Consiliului CSA sau procese verbale de constatare rezultate în urma controalelor de la Astra Asigurări.

Astra a fost în administrare specială din februarie 2014, iar în august 2015 ASF a decis intrarea în faliment a companiei, după ce aceasta nu a găsit un investitor care să pluseze 425 de milioane de lei.

Potrivit Bursa.ro, e posibil ca documentele să fi fost luate de foşti angajaţi ai Astra, în timp ce Profit.ro scrie că e posibil ca acestea să fi fost pierdute la momentul fuziunii CSA cu CNVM şi CSSPP, în anul 2013, când a luat naştere Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În data de 7 martie, omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a fost audiat la DNA pentru falimentarea Astra. Potrivit procurorilor DNA falimentul Astra asigurari, care era numărul unu la momentul intrării în procedură de redresare, putea fi evitat dacă Adamescu nu ar fi luat sume uriaşe din conturile societăţii. 

El este cercetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), într-un dosar în care sunt  investigate posibile infracţiuni privind intrarea în faliment a companiei Astra.

Dan Adamescu este cercetat în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii au dispus o cauţiune de 40 de milioane de lei pentru Adamescu, iar acesta a depus mai multe garanţii imobiliare şi mobiliare în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul de abuz în serviciu.

Garanţiile constau într-un imobil compus din teren de 14.065 de metri pătraţi şi două corpuri de clădire de 5.197 şi, respectiv, 4.931 de metri pătraţi situate în municipiul Bucureşti, precum şi asupra mai multor bunuri mobile constând în echipamente tehnologice tipografice, în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite