DOCUMENT Guvernul a publicat Planul de relansare economică detaliat
0Guvernul a făcut public documentul integral „Planul naţional de investiţii şi relansare economică”, care detaliază măsurile pe care le va lua statul pentru a impulsiona economia afectată de criză.
Documentul de 160 de pagini conţine detalii despre toate măsurile pe termen lung şi pe termen scurt plănuite, termenele de execuţie şi sursele de finanţare.
Executivul susţine că prioritatea pe termen scurt a Guvernului rămâne asigurarea capitalului de lucru necesar pentru întreprinderile afectate de COVID-19 ca urmare a închiderii temporare a activităţilor, reducerii cererii de consum și întreruperilor din lanţul de aprovizionare, prin programe de acces la finanţare pentru capital de lucru şi investiţii cu garanţii de stat, granturi şi scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi pentru reluarea sau reconversia activităţilor economice.
În acelaşi sens, vor fi dezvoltate instrumente financiare noi care să ducă pe termen mediu la o transformare modernă a economiei româneşti prin stimularea capitalizării companiilor, asigurarea lichidităţii în economie prin scheme de garantare a instrumentelor de plată, încurajarea investiţiilor private în domenii economice strategice printr-un fond de investiţii de tip private equity, sprijinirea proiectelor de investiţii publice şi private printr-o bancă românească de dezvoltare după modelul altor bănci europene de dezvoltare.
De asemenea, în domeniul muncii şi protecţiei sociale vor continua măsurile adoptate pentru protejarea locurilor de muncă, prin plata şomajului tehnic pentru personalul din domeniile a căror activitate a fost întreruptă temporar ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi. Sunt în aplicare măsurile pentru susţinerea angajărilor prin măsuri active de sprijin pentru companii şi salariaţi, stimularea angajărilor din rândul tinerilor şi a persoanelor vulnerabile precum şi a românilor care au revenit din străinătate. Se află deja în pregătire măsuri pentru sprijinirea activităţilor de muncă sezonieră şi pentru zilieri, în domenii specifice, precum şi introducerea programului flexibil de muncă pentru angajaţii şi angajatorii a căror activitate afectată de pandemie se află în proces de relansare.
Vor fi promovate în continuare politici de transformare digitală care să modernizeze operaţiunile şi interacţiunea cu cetăţenii în furnizarea serviciilor publice, precum şi modul intern de lucru al instituţiilor publice – procese care au fost demarate deja ca parte a măsurilor de răspuns ale Guvernului în faţa provocării reprezentate de efectele pandemiei de COVID-19. În acelaşi timp, va fi încurajată pregătirea economiei pentru revoluţia industrială 4.0, prin programe de sprijin pentru transformarea digitală a industriei şi întărirea competivităţii.
Prin schemele de granturi şi de ajutor de stat, vor fi încurajate iniţiativele antreprenoriale în domeniul economic şi vor fi stimulate sectoarele economice cu valoarea adăugată mare, cu potenţial de export, care valorifică rezultatele inovării şi cercetării prin dezvoltarea de produse şi soluţii tehnologice cu drept de proprietate intelectuală şi industriile care asigură cererea internă de consum din producţia locală, contribuind la siguranţa energetică, alimentară şi sanitară a României.
În domeniul investiţiilor publice în infrastructura fizică a României, prioritatea pe termen scurt este creşterea ritmului de finalizare a lucrărilor aflate în execuţie şi pregătirea proiectelor majore de infrastructură pe termen mediu şi lung din domeniile transporturilor, energiei, comunicaţiilor, agriculturii, sănătăţii, sportului şi educaţiei.
Pe termen mediu şi lung, obiectivul Guvernului este demararea şi realizarea unui program amplu de investiţii publice cu o alocare bugetară din fonduri europene şi naţionale, rambursabile şi nerambursabile, de aproximativ 100 de miliarde euro în perioada 2020 – 2030.
În domeniul infrastructurii de transport, una dintre priorităţile Guvernului o reprezintă finalizarea lucrărilor de infrastructură care înregistrează mari întârzieri, din cauza deficienţelor anterioare de pregătire a proiectelor. Acestea însumează 407,3 km de autostrăzi şi drumuri expres, cu o finanţare necesară de 4,3 miliarde de euro.
Pe termen mediu şi lung, Guvernul îşi propune să asigure conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României şi cu reţelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres, cu un cost estimat de 31 miliarde de euro. La acestea se adaugă investiţii în cca. 3.000 de km de cale ferată, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde de euro, şi investiţii în domeniul naval şi aerian care însumează peste 6 miliarde de euro.
Sectorul energetic necesită un volum investiţional uriaş pe întreg lanţul tehnologic, de la producere de electricitate, la reţele inteligente de transport şi distribuţie de gaze naturale şi electricitate, precum şi la reformarea pieţei de electricitate şi gaze naturale care să facă faţă unui model nou, bazat pe capacităţi energetice eficiente, curate, flexibile şi tehnologii inovatoare. Valoarea investiţiilor programate în Sistemul Energetic Naţional pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 miliarde de euro, la care se adaugă proiectele de dezvoltare din sectorul de transport al energiei electrice şi al gazelor naturale, precum şi proiectele de investiţii ale companiilor energetice în capacităţi noi de producţie şi de exploatare, dezvoltate în parteneriat cu alte companii private.
Prioritatea Guvernului pentru infrastructura naţională de sănătate este finalizarea pe termen mediu şi lung a acestor obiective de investiţii, alături de construirea, modernizarea şi reabilitarea a 25 de spitale judeţene şi 110 spitale orăşeneşti cu o alocare bugetară de 17,5 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027.
Investiţiile în infrastructura de învăţământ au ca obiectiv de bază reducerea ratei de abandon şcolar, creşterea siguranţei elevilor şi profesorilor în şcoli, reducerea supra-aglomerării elevilor în clase şi asigurarea accesului la învăţământ gratuit, în proximitatea domiciliului, pentru fiecare copil. În acest sens, Guvernul României a programat pentru perioada 2021-2027 un pachet de investiţii pentru infrastructura de în învăţâmânt care urmăreşte modernizarea şi reabilitarea a 2.488 de unităţi şcolare, construcţia a 346 de grădiniţe, 40 de campusuri şcolare, construirea a 30 de cămine studenţeşti şi reabilitarea a 8 centre universitare, costurile totale ridicându-se la 14 miliarde de lei.
Pentru modernizarea comunităţilor locale sunt proiectate investiţii în drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale, construcţia de unităţi şcolare, centre medicale şi baze sportive care însumează 102 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027.
În domeniul agriculturii, un obiectiv prioritar al Guvernului pe termen mediu şi lung este elaborarea şi implementarea unei Strategii de Gestionare a Apei care se referă la reabilitarea infrastructurii de irigaţii existente, în perioada 2021-2024, prin punerea în funcţiune a 138 amenajări de irigaţii, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro. În acelaşi timp, este prevăzută reabilitarea infrastructurii de desecare – drenaj care deserveşte o suprafaţă de 2,8 milioane de ha, cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, precum şi efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafaţă de aproximativ 510 mii de ha, cu o valoare de 500 milioane de euro.
Un alt obiectiv strategic în domeniul agricol este dezvoltarea unei reţele naţionale de colectare, depozitare, sortare, ambalare, procesare şi comercializare a produselor româneşti.