DOCUMENT A treia rectificare bugetară va fi miercuri pe masa Guvernului. Cum explică Ministerul Finanţelor de unde vin şi unde se duc banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa de miercuri, Guvernul va dezbate şi rectificarea bugetară – a treia pe acest an, au anunţat oficialii de la Palatul Victoria. Banii în plus vin, în principiu, din revizuirea pozitivă a Produsului Intern Brut pe acest an şi a creşterii economice, reiese dintr-un document al Ministerului Finanţelor obţinut de „Adevărul“.

În estimările anterioare, pe care s-a construit bugetul de stat pe 2014, Produsul Intern Brut (PIB) era de 662,3 miliarde de lei, însă între timp Institutul Naţional de Statistică a revizuit datele privind PIB-ul pe ultimii ani.

Astfel, în noua estimare (bazată pe revizuirile INS), PIB pe 2014 ar fi de 674,3 miliarde de lei, cu 12 miliarde de lei în plus faţă de estimarea iniţială.

Crescând PIB-ul – ca element de referinţă în buget – a fost posibiliă, astfel, majorarea cheltuielilor cu menţiunerea, simultan, în ţinta de deficit bugetar.

Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde de lei, deficitul bugetului general consolidat menţinându-se ca valoare nominală la 14,7 miliarde de lei şi ca pondere în PIB la 2,2%.

Cine primeşte şi cine pierde bani

A treia rectificare bugetară din acest an suplimentează bugetele Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei, Apărării, în principal pentru plata în avans a titlurilor executorii pentru bugetari.

În acelaşi timp, prin rectificare se1 taie din bugetele Preşedinţiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

O rectificare „excepţională“

Rectificarea, efectuată în mod excepţional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinată de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot în evidenţă un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent.

Guvernul arată, în proiectul de rectificare, că rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice pe întregul an de 2,6%, faţă de 2,2% cât se estimase la elaborarea legii bugetului de stat.

Prezentarea Ministerului Finanţelor privind a treia rectificare bugetară (2 decembrie 2014)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite