Doar 4 companii cu capital românesc se află în topul primilor 100 de exportatori ai României, faţă de 7 anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primii 100 de exportatori ai României se găsesc doar 4 companii cu capital majoritar românesc, din care 2 cu capital privat integral românesc, iar una este în insolvenţă, pe baza ultimelor date oficiale statistice, susţine Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, citând ultimele date statistice oficiale.

Anul trecut, aveam în topul primelor 100 de companii exportatoare 7 firme cu capital majoritar românesc, din care 5 companii aveau capital integral românesc.

În acest an, numărul a scăzut la 4. E vorba despre Rompetrol Rafinare SA – activă în industria prelucrării ţiţeiului în Constanţa (locul 3), Aramis Invest SRL – producătorul de mobilă din Maramureş  (locul 51), Oltchim SA – vâlcenii care fabrică alte produse chimice organice, acum în insolvenţă (locul 73) şi Compa SA – sibieni activi în fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule (locul 92).

Dacă extindem lista la care ne raportăm, lucrurile nu se îmbunătăţesc semnificativ. În primii 500 de exportatori sunt 58 de companii exportatoare cu capital majoritar românesc, din care 45 cu capital 100% privat românesc.

Iar în primii 1.000 de exportatori regăsim 188 de companii exportatoare cu capital majoritar românesc, din care 167 cu capital 100% privat românesc.

„Aşadar, pe lângă dezechilibrul balanţei comerciale, care după datele INS pe primele 4 luni din 2018 a crescut la 3,7 miliarde de euro, se accentuează şi dezechilibrul flagrant al ponderii afacerilor româneşti în exporturi. Fondurile europene se absorb nejustificat de greoi, investiţiile lipsesc, preţurile cresc, schimbările fiscale bat record după record, dezechilibrele externe ale României se adâncesc”, arată Andreea Paul.

INACO consideră că ar trebui să întrebăm fiecare antreprenor ce nevoi particulare are pentru a-şi dezvolta exporturile. „Nimic complicat. O schimbare de mentalitate. Aşa procedează austriecii: îşi sună şi susţin antreprenorii fără să le ceară mită. Le facilitează exporturile şi internaţionalizarea cu surse financiare şi logistice strategice cheie. Noi avem acum mai mulţi bugetari prevăzuţi în ordonanţa de anul trecut pentru crearea agenţiilor regionale pentru promovarea exporturilor (230 de posturi) decât firme exportatoare în topul primelor 1.000 de companii exportatoare (188). O mega-anomalie: avem sinecuri, nu exportatori!”, susţine Paul.

În opinia preşedintelui INACO, asistăm „la un adevărat bombardament politic cu incompetenţă, cu analfabetism funcţional şi economic în Guvernului ţării, cu zeci de campanii false pro-româneşti, cu atacuri aiuritoare la adresa companiilor multinaţionale, cu deficite bugetare şi comerciale în continuă creştere pe fondul unui consum stimulat artificial, politicianist infracţional, cu procese în instanţă cu ANAF împotriva oamenilor de afaceri români pe care le câştigă după ce firmele le sunt falimentate sau îşi revin cu mare dificultate, cu cazuri controversate ale DNA care au lovit în puterea de export a României”.

„Avertizăm, cu riscul repetiţiei, că soluţia nu este blamarea primitivă a multinaţionalelor sau a investitorilor străini, care sunt în fapt o necesitate pentru stadiul actual al dezvoltării României, nici protecţionismul economic retrograd. Acţiunile statului român, care ar trebui să fie şi el extrem de interesat de «importul de valută» de pe pieţe externe, ar trebui orientate spre susţinerea şi valorificarea de oportunităţi pentru extinderea afacerilor româneşti pe pieţele străine şi spre stimularea investiţiilor noastre în străinătate. În realitate, nici măcar micul Program al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru stimularea internaţionalizării afacerilor nu a fost pornit şi iată-ne în a doua jumătate a anului 2018”, mai arată Paul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite