Diferenţe între SRL şi SA. Ce ţi se potriveşte cel mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţe între SRL şi SA. Atunci când vrei să începi un business de succes trebuie să analizezi atent piaţa, să întocmeşti un plan de afaceri realist, dar şi să te documentezi straşnic pentru a şti ce formă juridică de organizare ţi se potriveşte în funcţie de domeniul de activitate. „Adevărul“ vă prezintă care sunt diferenţele între o societate cu răspundere limitată (SRL) şi societate pe acţiuni (SA).

În primul rând diferenţa este suma necesară pentru înfiinţarea companiei, respectiv 200 de lei în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi de 90.000 de lei în cazul unei societăţi pe acţiuni (SA) sau echivalentul în lei a 25.000 de euro, potrivit legii 31/1990 a societăţilor comerciale. 

Acesta este unul dintre motivele pentru care unele dintre cele mai mari companii din România, inclusiv multinaţionale, sunt organizate ca un SRL. Printre cele mai celebre se află IBM România – care avea în 2013 vânzări de 409 milioane de lei, profit de 47 de milioane şi peste 1.500 de salariaţi, şi Hewlett-Packard România – care avea în 2013 o cifră de afaceri de 236 de milioane de lei, profit de 19 milioane de lei şi 430 de angajaţi.

Diferenţe între SRL şi SA. Părţi sociale şi acţiuni

O altă diferenţă o constituie faptul că în cadrul unui SA proprietari se numesc acţionari şi deţin acţiuni, în vreme ce în cazul unui SRL aceştia sunt asociaţi şi controlează părţi sociale. Concomitent, acţiunile pot fi nominative – adică numele acţionarului să fie înscris pe ele sau la purtător – ceea ce înseamnă că simpla posesie a înscrisului valorează drept titlu de proprietate.

Diferenţe între SRL şi SA. Asociaţii pot fi excluşi, acţionarii nu

Asociaţii dintr-un SRL pot fi excluşi din societate conform legii 31, pe când un acţionar nu poate fi exclus din companie decât dacă nu a făcut vărsămintele către societate.

De asemenea, numărul acţionarilor dintr-o SA nu poate fi mai mic decât doi. În cazul în care societatea are mai putin de doi acţionari pe o perioadă mai lungă de nouă luni, orice persoană interesată poate solicita instanţei dizolvarea societăţii. Societatea nu va fi dizolvată dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecatoreşti de dizolvare, numărul minim de acţionari prevazut de lege se reface.

În cadrul unui SRL numărul de asociaţi nu poate fi mai mare de 50.

Diferenţe între SRL şi SA. Decizii luate în unanimitate vs majoritate

Concomitent, deciziile privind dezvoltarea şi activitatea unui SRL trebuie luate prin unanimitate, astfel că orice asociat poate bloca activitatea firmei. În cazul unei companii pe acţiuni, deciziile se iau prin majoritate.

Cel mai bine este să analizaţi cu atenţie care dintre formele juridice prezentate sunt mai avantajoase şi să apelaţi la consultanţi sau avocaţi pentru luarea unor decizii de acest fel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite