Dezbaterea privind bonurile de masă scoate la iveală sărăcia din SUA: veteranii şi militarii activi, principalii expuşi tăierilor aprobate în Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 1,5 milioane de veterani americani primesc ajutoare pentru mâncare. FOTO Reuters
Aproximativ 1,5 milioane de veterani americani primesc ajutoare pentru mâncare. FOTO Reuters

„Nu mi-am riscat viaţa în Afganistan pentru a mă întoarce acasă să văd cum mor oameni de foame. Cu siguranţă nu mi-am riscat-o pentru a mă întoarce acasă şi să mor eu de foame”, scrie un veteran în vârstă de 35 de ani, care recunoaşte că trăieşte din bonurile de masă. Camera Reprezentanţilor a aprobat tăierea cu 39 de miliarde de dolari a bugetului pentru aceste ajutoare, o măsură ce fa afecta patru milioane de americani cu venituri mici.

Jason, un veteran în vârstă de 35 de ani, îşi începe scrisoarea deschisă publicată pe blogul de pe huffingtonpost.com spunând că a muncit aproape fără întrerupere de când avea 17 ani. Ultimii trei i-a petrecut în armată, din care un an în Afganistan. Acum, Jason s-a întors în SUA, nu şi-a găsit un loc de muncă şi trăieşte cu ajutorul bonurilor de masă primite de la stat. 

Practic, este vorba despre Programul de Asistenţă pentru Suplimentarea Alimentaţiei (SNAP), al cărui buget pentru următorii 10 ani a fost redus cu 39 de miliarde de dolari, o măsură ce va afecta patru milioane de americani care beneficiază în prezent de program. Pentru a se economisi această sumă, programul va trebui redus anual cu 5%. 

Reducerile se vor aplica pentru adulţii apţi din punct de vedere fizic, care pot primi în prezent aceste bonuri pe termen nelimitat. După reduceri, ei nu vor mai fi eligibili după o perioadă stabilită de fiecare stat în parte. Autorităţile locale vor avea voie şi să refuze să mai elibereze bonuri de masă celor care nu fac dovada că lucrează sau că îşi caută un loc de muncă, iar persoanele depistate ca utilizatorii de droguri nu vor mai primi nici ele ajutoarele pentru mâncare. 

Votul din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului (217 pentru, 200 împotrivă), a venit la numai o zi după ce datele oficiale publicate de biroul pentru recensământ al SUA au scos la iveală faptul că 15% dintre americani trăiesc în sărăcie. 

Cu alte cuvinte, unu din şapte americani trăiesc cu ajutorul bonurilor de masă. Majoritatea dintre cei afectaţi sunt copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi. Anul trecut, valoarea ajutoarelor de mâncare acordate prin acest program a ajuns la 78 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât era în 2004. 

Casa Albă a ameninţat însă să refuze să promulge legea, susţinând că „tăierile vor afecta o gama largă de americani care se zbat pentru a trăi, inclusiv familiile cu copii, bătrâni, veterani şi adulţi care încă îşi caută locuri de muncă”. 

170.000 de veterani de război se regăsesc în categoriile afectate de tăieri. Potrivit statisticii publicate de biroul de recensământ, 900.000 de veterani beneficiază lunar de aceste ajutoare pentru mâncare. Numărul real este însă cu siguranţă mult mai mare, având în vedere că statistica nu-i include pe veteranii de război care trăiesc pe străzi - exact aşa cum nu includ nicio persoană fără locuinţă. 

Potrivit datelor compilate de „Huffington Post”, 1,5 milioane de veterani folosesc aceste bonuri de masă. De la sfârşitul lui 2011, peste 46 de milioane de americani folosesc ajutoarele pentru mâncare. 

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFII America, tărâmul tuturor imposibilităţilor. De ce mediul din SUA devine tot mai ostil antreprenorilor

A-ţi deschide o afacere în Statele Unite ale Americii este tot mai greu, iar succesul nu mai are nimic de-a face cu munca şi cu perseverenţa. Acum, problemele sistemice aruncă orice antreprenor undeva între mila băncilor, lăcomia statului şi noroc chior. Dacă statele sărace îşi impulsionează economiile prin consolidarea instituţiilor publice, ce se întâmplă cu o economie dezvoltată atunci când instituţiile sale degenerează?


INFOGRAFII Patru ani de la colapsul care a îngenuncheat economia mondială

Astăzi, cum cobori din lift la etajul 40 al clădirii Time-Life din Centrul Rockefeller, logoul Lehman Brothers străluceşte în continuare la fel, de parcă nu ar fi distrus cândva lumea.


S&P revizuieşte în creştere ratingul SUA

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor`s a revizuit în creştere perspectiva ratingului Statelor Unite ale Americii de la „negativă” la „stabilă”, motivând calificativul mai bun prin faptul că Congresul american a reuşit să scape de amplu anticipata „prăpastie fiscală” din 2012.


Austeritate pe pilot automat. Americanii mai au două zile pentru a-şi tăia cheltuielile

Guvernanţii americani mai au două zile pentru a evita intrarea în vigoare a unor tăieri bugetare automate, despre care economiştii spun că au potenţialul de a declanşa o nouă etapă de criză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite