Deutsche Bank: Anul 2020 marchează începutul unei noi ere. Ce se va întâmpla în „Era Dezordinii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea se află în pragul unei noi ere, care va fi caracterizată iniţial de dezordine şi o slăbire a globalizării, fenomenul care a creat creşterea rapidă a economiei din ultimii 40 de ani, arată o analiză realizată de experţii Deutsche Bank.

Analiza anuală emblematică susţine că anul 2020 marchează începutul unui nou „super-ciclu structural”, care „modelează totul, de la economii, la preţuri ale activelor, politică şi modul nostru general de viaţă”.

Deutsche Bank prezice o „Eră a Dezordinii”, care este grăbită, dar nu cauzată de coronavirus. Această nouă eră ar putea reprezenta începutul prăbuşirii activelor globale şi va forţa guvernele şi corporaţiile să îşi asume şi mai multe datorii.

În ceea ce priveşte geopolitica, tensiunile dintre SUA şi China vor caracteriza Era Dezordinii, în condiţiile în care China îşi continuă drumul spre restaurarea rolului său istoric de putere economică globală, preferând în acelaşi timp propriile sale valori, în defavoarea liberalismului occidental, arată raportul.

„Atragem atenţia asupra unei ciocniri de culturi şi interese, mai ales că China se apropie de momentul în care va deveni cea mai mare economie din lume”, se arată în raport.

Era Dezordinii ar putea reprezenta, de asemenea, în special în următorii 10 ani, „un deceniu decisiv pentru Europa”, se arată în raport. În timp ce potenţialul de continuare a procesului de integrare europeană a crescut, prin recentul Fond de redresare, divergenţele economice vor creşte probabil şi vor provoca mai multe probleme post-Covid.

Cele opt teme care vor defini Era Dezordinii sunt:

  • Deteriorarea relaţiilor SUA / China şi inversarea globalizării
  • Un deceniu decisiv pentru Europa
  • O datorie şi mai mare şi tipărire de bani prin „teoria monetară modernă”/ banii din elicopter devin o obişnuinţă
  • Inflaţie sau deflaţie?
  • Inegalitatea se agravează, iar apoi va urma o reacţie adversă care inversează tendinţa
  • Prăpastia dintre generaţii se va adânci
  • Dezbaterea climatică va continua
  • Revoluţie tehnologică sau bulă tehnologică?

Raportul mai examinează situaţia actuală - A doua eră a globalizării (1980-2020?) - descriind-o drept „cea mai bună creştere combinată a preţului activelor din orice epocă din istorie, cu rentabilităţi de capitaluri proprii şi obligaţiuni foarte puternice”. Este puţin probabil ca Era Dezordinii să poată menţine o astfel de performanţă, mai ales în termeni reali, spun specialiştii.

Însă raportul concluzionează: „În anii următori, simpla extrapolare a tendinţelor anterioare ar putea fi cea mai mare greşeală pe care o faci”. 

Răzbunarea milenialilor

Raportul Deutsche Bank arată Era Dezordinii va fi o perioadă în care milenialii se vor răzbuna şi vor redistribui bunăstarea de la bătrâni la tineri. Milenialii sunt caracterizaţi ca generaţia născută aproximativ între anii 1980 şi 2000, care avea între 22 şi 38 de ani în anul 2019.

„Luaţi-vă rămas bun de la «era globalizării» şi pregătiţi-vă pentru «Era Dezordinii», unde milenialii, generaţia care «nu are», redistribuie bogăţia de la bătrâni la tineri”, avertizează raportul.

Discuţia cu privire la inegalitate va merge dincolo de ţări şi nu va fi limitată la avere şi la venituri, ea luând în considerare şi decalajele dintre diferite generaţii.

„O problemă care creşte rapid în importanţă este decalajul intergeneraţional. Luând în considerare că viaţa nu va deveni mai favorabilă din punct de vedere financiar pentru mileniali, pe măsură ce ei îmbătrânesc (mulţi dintre mileniali nu îşi pot permite actualele preţuri ale locuinţelor), acesta ar putea fi un potenţial moment de cotitură pentru societate şi poate începe să schimbe rezultatele alegerilor, deci aşadar să schimbe politicile”, potrivit raportului.

Mai precis, milenialii vor controla şi modifica politicile, astfel încât să distribuie bogăţie de la generaţiile mai bătrâne către cele mai tinere.

„O astfel de schimbare în balanţa puterii include un regim mai dur de taxare a moştenirilor, o protecţie mai redusă a veniturilor pensionarilor, mai multe impozite pe proprietate, alături de taxe mai mari pe venituri şi pentru corporaţii, iar per total politici mult mai redistributive”, arată raportul Deutsche Bank.

Noua generaţie ar putea fi şi mai tolerantă cu inflaţia, pe măsură ce devalorizarea banilor va eroda povara datoriei pe care o moştenesc. Astfel, greutatea plăţii acestor datorii va fi mutată către deţinătorii de obligaţiuni, care tind să favorizeze generaţia pensionarilor şi pe cei mai bogaţi, susţin specialiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite