Deschiderea unui fast-food în franciză poate ajunge la câteva sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domeniul alimentaţiei a fost dintotdeauna, în România, un sector ce a prezentat interes pentru investitori. Fast-food-urile, spre exemplu, urmează şi în acest an un trend puternic ascendent,

Domeniul alimentaţiei a fost dintotdeauna, în România, un sector ce a prezentat interes pentru investitori. Fast-food-urile, spre exemplu, urmează şi în acest an un trend puternic ascendent, multe dintre acestea urmărind extinderea în ţara noastră exclusiv în sistem de franciză.

Condiţiile pentru a deveni francizat al unei afaceri de tip fast-food diferă de la caz la caz. Dacă unii percep o taxă de franciză de 3.000 de euro, alţii solicită până la câteva zeci de mii de euro, în acelaşi scop. Şi în ceea ce privesc taxele ulterioare există diferenţe. Dacă în unele cazuri redevenţele sunt 0, în altele pot ajunge până la 7% din cifra de afaceri. O altă condiţie în acest tip de afacere în franciză o constituie spaţiul. Acesta trebuie să îndeplinească anumite criterii, legate de suprafaţă şi amplasare.

Sheriff's vrea să deschidă trei noi locaţii

Din 1995, de când a inaugurat primul fast-food complet din România, Sheriff's a deschis două locaţii şi urmează să deschidă alte trei. "Restaurantul fast-food Sheriff's îşi propune ca prin sistemul de franciză implementat să devină un jucător important în segmentul fast-food din România ce lucrează în sistem de franciză", potrivit ThinkBig Franchise Consultants. În vederea extinderii, se urmăresc oraşele cu peste 200.000 de locuitori.

- Anul lansării: 1993

- Ţara de origine: Liban

- Locaţii în România: 2

- Locaţii vizate: oraşele cu peste 200.000 de locuitori

- Taxă de franciză: 15.000 de euro (take away), 25.000 de euro (fast-food)

- Redevenţe: 5% din cifra de afaceri, 2 % - taxă de marketing

- Investiţie globală: 150.000-200.000 de euro

- Suprafaţă medie: 70 mp/250 mp/500 mp

- Tip contract: franciză

- Durată contract: 5 ani

Al şaselea Broaster Chicken, în Pasajul Universităţii

Afacerea Broaster Chicken a debutat în SUA, în 1954. De atunci s-au deschis, numai în America, aproximativ 5.000 de astfel de restaurante. Şi în România există în acest moment cinci asemenea locaţii, a şasea urmând să fie deschisă în aceeastă lună, în Pasajul Universităţii din Bucureşti. Urmează, potrivit ThinkBig Franchise Consultants, deschiderea a cinci-şapte noi locaţii în sistem de franciză, în oraşele cu peste 100.000 de locuitori. "Implementarea unei asemenea afaceri pe piaţa de fast-food necesită îndeplinirea unor condiţii menite să păstreze standardele impuse de către francizor", precizează firma de consultanţă în franciză. Astfel, francizatul trebuie să achite o taxă de franciză, să deţină un spaţiu corespunzător şi să asigure o investiţie minimă.

- Anul lansării: 1954

- Ţara de origine: SUA

- Locaţii în România: 5

- Locaţii vizate: oraşele cu peste 100.000 de locuitori

- Taxă de franciză: 12.000 de euro

- Redevenţe: nu se percep

- Investiţie globală: 40.000 de euro (în funcţie de echipamente şi dotări)

- Suprafaţă medie: 80-100 mp

- Tip contract: franciză

La Piadineria Dr Gusto, o investiţie amortizabilă în maximum un an

Piadina, produsul de origine italiană care, în ţara natală, a invadat străzile oraşelor, mai ales în regiunea Romagna, a "intrat" şi în România, prima dată la Oradea. Produsul constă într-o lipie cu umplutură de mozzarela, şuncă, diferite tipuri de sosuri, măsline, salam, cartofi pai şi parmezan. În România, această afacere existentă deja în oraşe precum Oradea, Piteşti sau Constanţa poartă numele de La Piadineria Dr Gusto. Potrivit firmei de consultanţă IMO Franchising Group, în luna martie se vor deschide două unităţi în Bucureşti, respectiv pe Batiştei şi în Piaţa Domenii, şi una în Galaţi. "Estimăm un număr de 12 unităţi în acest an, ca urmare a cererii. Considerăm că este o franciză de succes în acest domeniu", spun reprezentanţii sursei citate. Potrivit acestora, termenul de recuperare a investiţiei este de 6-12 luni, ţinând cont de costurile cu materiile prime (50% din cifra de afaceri), transport, redevenţă, salariile angajaţilor, utilităţi şi chirie, dar şi de adaosul comercial practicat, care poate varia între 100% şi 214%.

- Locaţii în România: 3 - Oradea, Piteşti, Constanţa

- Taxă de franciză: 3.000 de euro

- Echipamente: 3.000 de euro

- Amenajare interioară: 4.000 de euro

- Investiţie globală: 10.0000 de euro

- Redevenţe: 7% din cifra de afaceriv (se aplică doar pe produsele de bucătărie- Piadina)

- Stocul de marfă pentru deschidere: 2.500 lei

- Numărul angajaţilor necesari la un program de 12 ore: 6.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite