De ce se depreciază leul. Explicaţiile BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste două miliarde de euro au părăsit România în luna mai, a cincea lună a anului marcând un adevărat şoc al retragerilor de capital străin de pe piaţa locală care s-a reflectat imediat în deprecierea leului cu 1,5% faţă de euro.

Leul românesc a atins vineri un nivel minim record comparativ cu euro, moneda europeană fiind cotată 4,8492 lei. Banca Naţională este de părere că recordul este doar „statistic”, iar deprecierea este minoră.

BNR a anunţat vineri un curs de schimb de 4,8492 lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din istorie al euro faţă de moneda naţională. Precedentul record a fost atins pe 17 martie 2020, când euro era cotat la 4,8448 lei.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat că există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro. Acesta a precizat, însă, că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

„E un record doar din punct de vedere «statistic» pentru că leul a pierdut doar jumătate de ban, deci foarte puţin. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro dar nu anticipăm evoluţii majore în acest sens, dacă politicile noastre publice vor continua să fie cumpătate. Să nu uităm că suntem într-o criză mondială fără precedent şi în acest context chiar şi discuţiile care implică slăbirea echilibrelor economice pe plan local au un ecou mai puternic decât în alte ocazii”, a declarat, pentru Agerpres, Dan Suciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite