De ce a preluat Hidroelectrica activele UCM Reșița

0
Publicat:

Hidroelectrica a anunțat recent că a preluat activele UCM Reșița, cea mai veche uzină din țara noastră, cu o tradiție de peste 250 de ani.

Fabrică veche de 250 de ani de la Reșița
UCM Reșița a fost înființată în 1771. Foto arhiva UCMR

Tranzacția urmează să se finalizeze prin îndeplinirea unei serii de condiții suspensive, care includ - printre altele, aprobarea acesteia de către acționari în cadrul AGA Hidroelectrica. Prețul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii și asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacției este de 67.879.000 RON.

În luna august 2019, în cadrul ședinței AGA Hidroelectrica s-a discutat despre importanța și necesitatea preluării de către Hidroelectrica a activelor uzinei UCM Reșița.

„Obiectivele strategice ale Hidroelectrica sunt aliniate misiunilor și valorilor companiei și consolidării poziției de lider al pieței de energie din România, cu perspectiva de a deveni lider regional în generarea de energie regenerabilă (...) Prin acțiunile de expansiune regională avute în vedere, prin achiziția sau fuziunea cu alte companii de electricitate, Hidroelectrica urmărește să devină un jucător important pe piața regională”, se menționa în documentul citat.

Pe de altă parte, Hidroelectrica sublinia încă din 2019 cât de importantă va fi economia realizată de companie prin preluarea afacerilor UCM Reșița.

Dintre acțiunile prevăzute să conducă la eficientizarea funcției de menten anță a Societății se menționează preluarea unor secții de reparații ale UCM Reșița, companie aflată în insolvență și partener tradițional al Hidroelectrica și operarea acestora fie în cadrul Hidroelectrica (în cazul internalizării activității), fie în cadrul Hidroserv (după ieșirea din insolvență). În acest fel se realizează o consolidare și extindere a capacității grupului de a efectua operațiunile de mentenanță, realizându-se totodată economii substanțiale atât pe parte de mentenanță echipamente, cât și pe parte de investiții în cadrul proiectelor de modernizare/retehnologizare”, precizau atunci reprezentanții Hidroelectrica.

UCM Reșița - 252 de ani de activitate

UCM Reşiţa este situată în municipiul Reşiţa în partea de sud-vest a României, pe valea râului Bârzava. Uzina și-a început activitatea la 3 iulie 1771, moment la care au fost puse în funcţiune două furnale şi forja. Uzina are un istoric comun cu Combinatul Siderurgic Reșița de care s-a divizat in 1962. De-a lungul istoriei sale, compania a produs o mare varietate de produse: locomotive cu aburi, motoare și generatoare electrice, macarale, utilaje petroliere, armament, compresoare de aer, turbine cu abur, reactoare, motoare diesel, boghiuri de locomotive, turbine hidraulice, poduri metalice și echipament metalurgic. În prezent compania produce: hidroagregate, turbine și generatoare, echipamente hidromecanice, servomotoare hidraulice mari și vane, mașini electrice, piese de schimb pentru motoare diesel, cuzineți, piese turnate, piese forjate și structuri sudate.

Societatea a fost constituită în anul 1991, odată cu transformarea fostei intreprinderi de stat ICM Reșița, iar în decembrie 2003, APAPS a vândut pachetul de 60,79% de acțiuni pe care îl deținea companiei elvețiene INET AG și Asociației Salariaților[, pentru suma de 13,1 milioane euro. Din 18 septembrie 2006, acționarul majoritar INET AG deține 96,39% din companie. UCM Reșița este listată la categoria II-a a Bursei de Valori București. Compania INET AG este administrată de omul de afaceri elvețian Beat Corpataux, asociat cu Bogdan Buzăianu în compania Energy Holding.

Uzina se extinde în decursul timpului, cuprinzând și alte clădiri din cadrul orașului. La începutul secolului XXI, suprafața sa totală cuprinde 98 hectare, dintre care 68,7 hectare platforme industriale și 25,5 hectare clădiri și hale acoperite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite