De ce a crescut dolarul în 2015. Cum ne-au scumpit benzina grecii, americanii şi BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocul valutelor ne afectează viaţa în fiecare zi  FOTO Shutterstock
Jocul valutelor ne afectează viaţa în fiecare zi  FOTO Shutterstock

Dolarul a crescut puternic în 2015, în ultimele zile înregistrând chiar record după record, atât faţă de euro, cât şi faţă de leul mioritic. „Adevărul“ vă prezintă de ce a crescut dolarul în 2015 şi care sunt aşteptările pentru evoluţiile viitoare.

Leul a început anul la un nivel de 3,7742 unităţi faţă de dolar, dar a scăzut puternic în faţa monedei americane, Banca Naţională a României (BNR) anunţând luni un curs de 4,2107 lei pentru un dolar. Procentual, deprecierea leului este de 11,6%, însă aşteptările analiştilor sunt pentru scăderea în continuare a monedei naţionale, după ce analiştii băncilor Goldman Sachs şi Deutsche Bank au estimat că euro va ajunge la peritate cu dolarul în şase, respectiv, nouă luni. În ultimul an, leul a pierdut o treime din valoare în faţa dolarului american. În acest context, mulţi şi-au întrebare „De ce a crescut dolarul în 2015?”. Adevarul.ro explică motivele aprecierii monedei americane în anul curent.

De ce a crescut dolarul în 2015. Alegerile din Grecia

Anul 2015 a început sub semnul alegerilor din Grecia, unde partidul de extremă-stângă Syriza a câştigat alegerile legislative, iar Alexis Tsipras, liderul acestuia, a devenit prim-ministru. Alegerile din Grecia au influenţat euro în condiţiile în care Syriza a promis renunţarea la acordurile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi la austeritate.

Acest lucru a produs un şoc pe pieţele financiare şi a contribuit la devalorizarea euro faţă de dolarul american, ceea ce a dus, indirect, la scăderea leului faţă de dolar. Ulterior, investitorii au început să se teamă cu privire la o posibilă intrare în incapacitate de plată a Greciei în perioada următoare, din cauza stagnării reformelor şi a stopării ajutorului financiar din partea troicii de finanţatori internaţionali. Scenariul cel mai rău este o ieşire a Greciei din zona euro, ceea ce ar declanşa o furtună financiară în toată regula.

Grecia s-a contrat zilele trecute de mai multe ori cu Germania în privinţa reformelor, cele două state aducându-şi acuze recipreoce.

De ce a crescut dolarul în 2015. Tiparniţa de la BCE

Tiparniţa Băncii Centrale Europene este o altă cauză a deprecierii leului faţă de dolar. Mai exact, BCE a anunţat  o injecţie de 1,1 trilioane de euro în sistemul financiar, cu scopul de a stimula creşterea economică prin stimularea consumului şi a investiţiilor. BCE cumpără lunar titluri de stat ale ţărilor din zona euro, ceea ce reduce puternic dobânzile pe care investitorii le primesc dacă deţin astfel de obligaţiuni. Acestea ajung apoi la niveluri foarte mici: randamentul titlurilor Germaniei a atins 0,26% pentru cele pe zece ani, pe când cele ale SUA oferă dobânzi de 2%  investitorilor. În acest mod, multe bănci, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, asigurători îşi mută activele dinspre euro spre dolarul american, ceea ce îl apreciază.

În schimb, euro scade, şi, odată cu el, şi leul faţă de dolar. Efectul secundar nedorit îl constituie scumpirea produselor tranzacţionate în dolari, respectiv petrolul, gazele naturale, cafeaua, fructele exotice, electronicele sau o serie de cereale. 

BCE a început efectiv achiziţiile de obligaţiuni în data de 9 martie, iar acum s-ar putea confrunta cu o altă problemă: nu prea mai găseşte titluri disponibile pe piaţa liberă, ceea ce accentuează devalorizarea euro faţă de dolar.

De ce a crescut dolarul în 2015. Economia americană duduie

Economia americană se află în plin avânt, iar acest fapt afectează direct leul. Mai exact, investitorii se aşteaptă ca Rezerva Federală – banca centrală din SUA – să majoreze dobânda de referinţă în lunile următoare, iar acest lucru duce la creşterea dolarului faţă de multe valute. Motivul? Banii. Un dolar care se apreciază oferă randamente mai bune, astfel că investitorii de pe pieţele de capital îşi mută banii în dolar pentru a câştiga mai mult. 

BCE a ajuns la stadiul în care să stimuleze economia la şase ani după ce americanii au făcut acelaşi lucru. Între timp, economia SUA creşte puternic, ajutată şi de revoluţia gazelor de şist, care a redus puternic preţul gazelor. Spre comparaţie, gazele costă în SUA o treime faţă de Europa, iar acest lucru avantajează industriile grele, care produc din plin. În ultimul an, economia americană a primit un nou stimul prin scăderea preţului petrolului pe bursele internaţionale, ceea ce duce la costuri mai scăzute pentru consumatori şi operatorii economici. În schimb, în România, carburanţii s-au scumpit de la 4,9 lei pe litru în ianuarie la 5,4 lei pe litrula la începutul lunii martie, în urcare cu 10%, potrivit datelor Comisiei Europene, din cauza aprecierii dolarului şi a unui reviriment al preţului ţiţeiului, care a crescut de la 46 la 60 de dolari pe baril. 

Economia americană a crescut cu 2,4% în 2014, faţă de un avans de 2,2% în 2013. În ultimul trimestru al anului trecut, economia americană a urcat cu 2,2%, în minus cu 0,4% faţă de estimările iniţiale, dar, oricum, mult peste nivelul înregistrat în zona euro. 

Spre comparaţie, economia zonei euro a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru din 2014. Chiar dacă este un rezultat mai bun decât aşteptările, aceste este mult inferior performanţelor înregistrate de economia americană. Uniunea Europeană pe ansamlul său a constatat un plus de 0,4%.

Vestea bună este că România a înregistrat un plus de 2,9% în 2014, iar dacă va continua în acelaşi ritm şi în acest an, atunci leul va câştiga teren atât asupra euro, cât şi a dolarului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite