DailyMail acuză: Joburile sunt oferite românilor, în timp ce şomajul din Marea Britanie a atins maximul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 2.400 de posturi vacante pentru asistente medicale, ingineri şi bucătari din Marea Britanie sunt anunţate ca disponibile în Bucureşti. În acest timp, şomajul a lovit insula, atingând 8,4%, cel mai mare din 1994, după cum scrie cotidianul britanic DailyMail.

Jurnaliştii englezi atrag atenţia că mai mult de 2.400 de posturi vacante de asistente medicale, ingineri, bucătari şi alţi lucrători calificaţi sunt promovate de o agenţie de recrutare pentru a fi ocupate de români.

Agenţia susţine că firmele britanice încearcă să găsească angajaţi pentru a ocupa 2.434 de joburi cu muncitori români şi să facă din Marea Britanie o miză mai bună pentru imigranţi decât Germania, care nu oferă decât 2.387 de locuri de muncă. Dintre posturile oferite, multe sunt în domeniul medicat, în turism, în timp ce 25% sunt oferite muncitorilor necalificaţi.

La începutul lunii, şomajul din Marea Britanie se ridica la 8,4%, cel mai mare nivel din 1994, dar oficialii arată că nouă din zece din joburile create în 2010 au fost ocupate de străini.

Site-ul românesc TjobsRecruit anunţă vesel solicitanţilor de joburi: "Un nou an, un nou job, o nouă viaţă!", mai scriu ziariştii de la DailyMail. Posturile vacante anunţate în Marea Britanie includ 28 de locuri pentru şoferi de taxi în toată ţara, joburi de asistentă la domiciliu plătită cu 12 lire pe oră, poziţii în domeniul vânzărilor cu salariul minim de 750 de lire pe lună, medici aflaţi la început de carieră şi ingineri de aeronave.

Jurnaliştii de la DailyMail au oferit şi exemplele a şase candidaţi din Marea Britanie care nu reuşesc să îşi găsească de lucru, deşi s-ar încadra în cerinţele necesare pentru a ocupa posturile scoase pe piaţa muncii din România.

De asemenea, există 80 de locuri vacante în pub-uri în care se serveşte şi masa, la hoteluri de trei şi patru stele în Oxfordshire, Warwickshire, Sussex şi Surrey. Acestea includ oportunităţi pentru chelneri (plătiţi cu 12.646 de lire pe an), menajere (6,2 lire pe oră), recepţioneri (14.500 de lire pe an), îngrijitori (7,28 de lire pe oră) şi alte numeroase posturi în alimentaţie mergând până la bucătari şefi.

În 2010, Asociaţia Medicală Britanică a anunţat că numărul de medici la început de carieră care nu au joburi se ridică la aproximativ 3.000. Cu toate acestea, site-ul din România anunţă posturi disponibile pentru medici rezidenţi în spitalele din Marea Britanie.

Henry Smith, parlamentar conservator, s-a declarat îngrijorat de faptul că atât de multe joburi de bucătari juniori au fost anunţate în afara Marii Britanii în condiţiile în care şomajul din ţară este atât de ridicat. "Acum ne aflăm într-o criză economică globală, ar trebui să asigurăm ocuparea locurilor de muncă de către muncitori britanici acolo unde este posibil", a spus el. "Nu pot să cred că în Crawley sau Gatwick nu există un bucătar-şef, care să fie rezident în această ţară şi nu pot să înţeleg de ce trebuie să se facă publicitate acestui loc de muncă în străinătate. Acest lucru este valabil, de asemenea, şi pentru alte poziţii", a mai spus parlamentarul.

Helen Morgan, 31 de ani, a fost recent concediată din slujba sa de menajeră într-un hotel din Exeter. Mamă a unui copil, ea a declarat: "Am destulă experienţă în domeniul hotelier şi am crezut că voi găsi uşor un job, dar sunt în căutări de două săptămâni fără niciun noroc. Nu mă miră deloc că există locuri de muncă anunţate pentru străinătate pentur că am întâlnit atât de mulţi est-europeni în industrie. Cei mai mulţi sunt amabili, prietenoşi şi fac treabă bună, dar deranjant este faptul că sunt recrutaţi înaintea lucrătorilor britanici. Cred că Guvernul ar trebui să facă pasul şi să se asigure că anunţurile pentru joburi sunt făcute şi aici".

În sud-vestul Marii Britanii sunt disponibile posturi de şoferi de taxi, însă acolo există 176.000 de şomeri britanici. În sud-est sunt 276.000 de oameni fără locuri de muncă, în timp ce multe posturi sunt disponibile pentru lucrători hotelieri.

În toată Marea Britamie, şomajul în rândul tinerilor a depăşit pentru prima dată un milion de persoane.

TjobsRecruit a fost creat în 2009 de Călin Ştefănescu şi Sebastian Niezgoda. Potrivit website-ului, este cel mai mare sistem de recrutare pentru Europa Centrală şi de Est. Litera "T" vine de la "trusted" (n.r- engleză, "de încredere").

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite