Cum va fi salvată compania care are grijă de reţelele de înaltă tensiune ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania care asigură mentenanţa reţelei Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, va fi restructurată, iar acţionarii au aprobat majorarea capitalului social, pentru ca societatea să treacă peste dificultăţile din ultimii ani.

În luna ianuarie, s-a adus în discuţie posiblitatea ca SMART, Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport, care este o filială a Transelectrica, să intre în insolvenţă. Atunci, acţionarii au votat împotriva solicitărilor Transelectrica de a i se permite să garanteze un împrumut de peste 27 milioane lei al către SMART şi să participe cu numerar în sumă similară la majorarea capitalului social al acesteia.

Joi dimineaţă, angajaţii din cel puţin o sucursală a  SMART, au intrat în grevă nemulţumiţi în primul rând că nu şi-au primit salariile, care şi aşa sunt foarte mici şi că nu există perspective pentru societate, scria economica.net.

Drept urmare, joi, acţionarii SMART s-au întrunit, în Adunarea Generală a Acţionarilor, şi au aprobat în unanimitate un Program de restructurare economico-financiară a activităţii SMART SA.

„În contextul dificultăţilor de natură financiară cu care se confruntă SMART SA, filiala de mentenanţă a CNTEE Transelectrica SA, precum şi datorită importanţei deosebite pe care o are asigurarea activităţilor de mentenanţă a reţelei de transport în ceea ce priveşte siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, conducerea executivă a CNTEE Transelectrica SA a analizat în regim de urgenţă situaţia SMART SA şi a dispus iniţierea demersurilor legale necesare pentru adoptarea măsurilor de soluţionare, astfel încât să nu fie pusă în pericol continuitatea activităţilor de mentenanţă”, a transmis Transelectrica.

Potrivit companiei, acţionarii SMART SA, respectiv CNTEE Transelectrica SA şi Statul Român, prin Ministerul Economiei, au „depus eforturi semnificative pentru a identifica o soluţie sustenabilă de redresare a situaţiei societăţii, soluţie menită să trateze cauza şi nu efectele dificultăţilor întâmpinate de SMART SA în ultimii doi ani”.

Programul de restructurare economico-financiară, înaintat de Consiliul de Administraţie al filialei SMART SA, conţine necesitatea capitalizării societăţii în cuantum de 24 de milioane de lei, obţinându-se în acest fel o proiecţie economico-financiară care va conduce societatea SMART SA în situaţia în care, în următorii ani, va obţine profit operaţional din activităţile pe care le desfăşoară, a mai precizat Transelectrica.

CNTEE Transelectrica SA deţine 70,005% din acţiunile SMART SA, iar de Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţine 29,995% din acţiunile SMART SA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite