Cum va afecta lupta împotriva încălzirii globale economiile lumii - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
poluare de mediu

Încălzirea globală afectează planeta de zeci de ani, dar, din cauza intereselor economice ale marilor puteri mondiale, liderii lumii nu au reuşit să pună în practică un plan coerent de luptă împotriva poluării.

Statele Unite ale Americii şi China nu au ratificat Protocolul de la Kyoto, care a reglementat pentru prima oară în istorie un acord global de reducere a emisiilor, iar Australia, Canada şi Rusia şi-au neglijat obligaţiile multă vreme, astfel că lupta împotriva încălzirii globale s-a dus cu arme diferite. 

Uniunea Europeană – care a inclus ţinte de energie regenerabile, creştere a eficienţei energetice şi reducere a gazelor cu efect de seră – a fost martora închiderii sau delocalizării unor fabrici şi uzine din industria grea, atrase de costurile mai mici din statele aflate în curs de dezvoltare.

La nivel global, emisiile au crescut cu 50% din 1990 încoace, iar cea mai mare parte a creşterilor s-au observat fix în statele aflate în curs de dezvoltare, cel mai notabil exemplu fiind cel al Chinei, ale cărei emisii au crescut de patru ori de atunci.

În acest moment, China este cel mai mare poluator al lumii, generând 30% din emisiile mondiale, fiind urmată de SUA (15%), Uniunea Europeană (10%) şi India (6,5%), Rusia (5%) şi Japonia (3,6%). Alţi mari poluatori sunt Canada (1,6%), Australia (1,1%) şi Turcia (1%). Totuşi, SUA au de două ori mai multe emisii decât China pe cap de locuitor.

Acordul dintre SUA şi China în privinţa reducerii emisiilor a creat, însă, premisele ca şi ceilalţi actori globali să se aşeze la masa negocierilor pentru a reduce poluarea. China a promis că va atinge maximul de emisii în 2027, iar SUA a agreat o reducere cu 26% faţă de nivelul din 2005 până în anul 2025. Astfel că alte state au venit cu alte propuneri. 

Numai că experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avertizat că angajamentele naţionale nu sunt de ajuns pentru a opri încălzirea globală la doar două grade deasupra nivelurilor de dinainte de perioada industrială. Astfel că summitul de la Paris, care se va desfăşura între 30 noiembrie şi 11 decembrie, se va duce o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a stabili în cârca cui se vor pune obligaţii suplimentare. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite