Cum exportă E.ON din profitul subsidiarelor sale din România prin contracte consultanţă de 34 de milioane de lei anual. Păgubiţi: statul şi FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul E.ON a încheiat contracte de „consultanţă“ cu subsidiarele sale din România, valoarea totală pentru anul 2014 a acestor contracte fiind de 34 de milioane de lei, păgubiţii fiind statul român şi Fondul Proprietatea, acţionarii minoritari ai companiilor în cauză.

De altfel, Fondul Proprietatea cere acţionarilor E.ON Distribuţie SA şi E.ON Energie să aprobe acţionarea în instanţă a administratorilor şi directorilor celor două companii, dar şi ai E.ON Moldova Distribuţie pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanţă cu E.ON România.

E.ON România SRL este acţionarul majoritar al celor trei companii.

UPDATE E.ON România a respins acuzaţiile Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, susţinând că nu există niciun conflict de interese sau vreo încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă şi că acordurile de consultanţă incriminate au fost semnate respectând legislaţia. 

"E.ON România respinge cu fermitate acuzaţiile referitoare la aşa-zisa încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă sau la existenţa unui conflict de interese, aşa cum susţin administratorii Fondului Proprietatea într-un comunicat de presă dat astăzi publicităţii. Compania noastră a avut întotdeauna o colaborare instituţională cu Fondul Proprietatea şi a răspuns de fiecare dată tuturor solicitărilor de informaţii suplimentare venite din partea acestei entităţi", se arată într-un comunicat al nemţilor.

Contractele de servicii de consultanţă strategică la care fac referire reprezentanţii FP au fost încheiate în deplină legalitate, cu aprobarea organelor societare competente şi în condiţii comerciale de piaţă, certificate de experţi independenţi, potrivit companiei.

Franklin Templeton, administratorul unic al Fondul Proprietatea, consideră că serviciile de consultanţă contractate de către cele trei companii ale grupului E.ON nu sunt necesare, iar preţul plătit către E.ON România SRL este nejustificat.

„Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanţa strategică şi de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane de lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)“, se arată într-un comunicat al Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea:„Este abuz de putere“

De asemenea, Franklin Templeton susţine că încheierea tranzacţiilor între părţile afiliate încalcă politicile de guvernanţă corporativă.

Fondul consideră că încheierea acestor tranzacţii între părţi afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanţă în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acţionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administraţiile şi directori, care sunt numiţi pentru a lua decizii strategice şi de management şi pentru a acţiona în interesul şi beneficiul tuturor acţionarilor şi nu în cel al acţionarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanţă strategică poate fi considerată un abuz de putere al acţionarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situaţie reprezintă un conflict de interese şi o încălcare gravă a principiilor de guvernanţă corporativă şi solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum şi de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor“, se mai arată în comunicatul citat.

Grupul german E.ON controlează distribuţia de gaze naturale în jumătatea de nord a ţării după ce a preluat Distrigaz Nord. În domeniul electricităţii, E.ON distribuie energie în zona Moldovei. Filialele de furnizare a gazelor şi a electricităţii au fuzionat între timp.

Distribuţia şi furnizarea, 49% din factura la energie şi 44% la gaze

Preţul energiei în sine reprezintă mai puţin de o treime din totalul costurilor suportate de populaţie cu electricitatea, în timp ce tarifele de distribuţie şi de furnizare reprezintă aproape jumătate din acestea.

Dacă în ultimii doi ani producătorii de energie regenerabilă au fost acuzaţi de mai multe ori de creşterea facturilor la electricitate, companiile de distribuţie sunt, de fapt, principalii beneficiari, tarifele de distribuţie şi de furnizare acontând 49% din factura la electricitate a unei gospodării şi 44% din factura la gaze naturale, potrivit unui studiu realizat de economiştii BCR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite