Cum ar arăta piaţa de energie fără „băieţii deştepţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea de energie livrată „băieţilor deştepţi“ ar putea acoperi consumul populaţiei, la un preţ mai mic

De „băieţii deştepţi" din energie se vorbeşte deja de mai bine de cinci ani, dar până acum nimeni nu a reuşit să rezilieze contractele lor pe termen lung cu Hidroelectrica, deşi toată lumea este de acord că aduc prejudicii enorme companiei, statului român şi tuturor consumatorilor de energie din ţară. Prin aceste contracte, cel mai ieftin producător de energie din ţară vinde electricitate la preţuri mult mai mici decât media pieţei.

Anul trecut, preţul mediu pe bursa de energie OPCOM a fost de aproximativ 170 de lei pe MWh, iar „băieţii deştepţi", majoritatea traderi, au plătit între 103 şi 135 de lei pe MWh. Iar cantitatea de energie este uriaşă, 15 TWh, adică 25% din consumul total al ţării, în condiţiile în care populaţia nu utilizează mai mult de 12 TWh.

Comisia Europeană a anunţat recent că a început o investigaţie asupra acestor contracte, iar, dacă se va dovedi că sunt ajutor de stat, ele vor fi reziliate. „Adevărul" a întrebat câţiva jucători din piaţă ce ar trebui să se întâmple cu energia câştigată în cazul în care ar dispărea „băieţii deştepţi". Şi, mai ales, ce efect va avea acest lucru asupra preţului?

Preţul ar scădea, dar nu spectaculos

„Această cantitate de energie reprezintă o valoare mare pentru piaţă, iar, într-o primă fază, preţul va scădea, urmând apoi o reaşezare în funcţie de cerere şi ofertă", ne-a declarat Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, Autoritatea de Reglementare va fi cea care va hotărî dacă o parte din această energie va merge către populaţie. „ANRE poate decide, în funcţie de situaţia creată în piaţă la un moment dat, ce cantitate de energie ia de la Hidroelectrica pentru coşul reglementat şi ce ia de la ceilalţi producători", a explicat Trihenea.

„Rezilierea acestor contracte ar genera o efervescenţă în piaţă, iar preţurile s-ar reaşeza pe un alt palier, nu cred că foarte departe de preţurile actuale. Ar da totuşi posibilitatea altor furnizori şi consumatori să participe la licitaţiile de pe OPCOM. Rezultatul ar fi un preţ al pieţei recunoscut de toţi, pentru că în acest moment doar 10-15% din energia din  piaţă este tranzacţionată pe bursă, iar preţul nu este reprezentativ", a adăugat oficialul Hidroelectrica.

La rândul său, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, spune că această cantitate de electricitate ar trebui vândută pe bursă la preţul pieţei. „Preţurile ar fi de aşteptat să se reducă un pic, măcar emoţional. Mai ales faţă de această perioadă, când sunt nefiresc de mari din cauza secetei", susţine Lungu.

Energie pentru cei cu venituri mici

Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul distribuitorului de energie CEZ România, apreciază că o parte din această electricitate ar trebui vândută pe OPCOM, iar o parte către populaţie. „Acesta ar fi un bun prilej pentru Hidroelectrica să-şi maximizeze profitul. Totuşi, în condiţiile în care vom liberaliza piaţa, o bună bucată din această energie ar trebui direcţionată către consumatorii vulnerabili, cu venituri mici", a menţionat Borotea.

Şi analistul economic Ilie Şerbănescu se aşteaptă ca preţul energiei să scadă odată cu dispariţia „băieţilor deştepţi". „Va fi mai multă energie ieftină pentru adevăraţii consumatori, fie ei industriali, fie casnici, care acum sunt obligaţi să o cumpere pe cea scumpă", susţine Şerbănescu.

Preţuri mai mari în 2012

Hidroelectrica negociază în prezent preţurile pentru anul viitor din contractele bilaterale. „Vrem o majorare a preţului cu cel puţin 3,5%. Dacă nu vor fi de acord, vom vedea unde este posibilă rezilierea contractelor, pentru că toate au clauze de renegociere", a declarat Trihenea săptămâna trecută.

Click pentru a mări

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite