Creşterea investiţiilor în energie regenerabilă ar putea crea circa 10 milioane de noi locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

De la fermele eoliene marine din Marea Britanie la centralele de energie solară plutitoare din Vietnam, aproximativ 13.000 de proiecte de energie regenerabilă din aproape 50 de ţări aşteaptă finanţare şi ar putea crea până la zece milioane de locuri de muncă ecologice, a transmis, miercuri, firma de consultanţă EY-Parthenon, potrivit Reuters.

Potrivit sursei citate, proiectele de energie regenerabilă oferă oportunităţi de investiţii de 2.000 miliarde de dolari şi ar putea genera slujbe pe plan local şi în lanţurile de aprovizionare, ajutând la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi asigurând o redresare verde în urma pandemiei.

Serge Colle, consilierul energetic global al EY, a declarat că cercetarea a arătat că există „un potenţial imens de a accelera investiţiile din sectorul privat din surse regenerabile”, cu politicile şi reglementările guvernamentale corecte din întreaga lume.

Dacă proiectele identificate sunt implementate în următorii trei ani, ele ar dubla rata construirii în domeniul energiei regenerabile pe plan global, reducând cu 22% emisiile de gaze cu efect de seră, se arată în raport.

Asta ar însemna 9% din reducerile de emisii, necesare până în 2030, pentru a menţine încălzirea planetară până la cel mai ambiţios obiectiv global de 1,5 grade Celsius peste timpurile preindustriale, a adăugat raportul comandat de Fundaţia Europeană pentru Climă (ECF).

Cele mai mari beneficii potenţiale pentru lucrători sunt în China şi Statele Unite, unde proiectele ar putea crea aproximativ două  milioane şi, respectiv, 1,8 milioane de locuri de muncă.

India, Australia, Brazilia, Marea Britanie şi Canada ar putea genera, de asemenea, sute de mii de locuri de muncă, fiecare din creşterea capacităţii eoliene offshore şi terestre, solare şi hidroenergetice.Toate acestea ar compensa parţial locurile de muncă pierdute în perioada pandemiei.

Locurile de muncă variază de la lucrări mai puţin calificate în construcţii, instalare şi fabricaţie până la locuri de muncă profesionale în lucruri precum ingineria şi managementul proiectelor.

În Marea Britanie, investiţii mai mari în energie verde ar putea sprijini crearea susţinută de locuri de muncă şi creşterea economică, în special în fosta regiune de extracţie a cărbunelui din nordul Angliei şi producătorul de petrol şi gaze din Scoţia, unde sunt dezvoltate ferme eoliene mari, se arată în cercetare.

Reţeaua britanică de proiecte care caută finanţare include 540 de propuneri în principal de energie solară şi eoliană, cu potenţialul pentru aproape 439.000 de noi locuri de muncă, se arată în raport. Acesta a menţionat că numărul total de locuri de muncă ar putea creşte la aproximativ 625.000 atunci când se adaugă stocarea, transportul şi distribuţia energiei.

Acest lucru ar atenua 90% din pierderile de locuri de muncă din cauza pandemiei COVID-19, a spus ECF.

Tim Lord, un expert al Institutului pentru Schimbări Globale Tony Blair din Marea Britanie, a avertizat că, în multe locuri, forţa de muncă la nivel global nu are încă abilităţile de a se redistribui în tehnologiile curate şi în lanţurile lor de aprovizionare.

„Această tranziţie nu este la fel de simplă ca şi cum ai lua un muncitor în petrol şi gaze în larg şi i-ai recalifica pentru a opera o turbină eoliană şi toată lumea este fericită. În mod clar va exista o oarecare deconectare ”, a spus Lord, care nu a fost implicat în raportul EY.

Coordonarea dintre guverne şi companii va fi esenţială pentru dezvoltarea infrastructurii locale şi a competenţelor necesare pentru a extinde generarea şi utilizarea energiei regenerabile, ceea ce la rândul său ar contribui la atragerea investiţiilor necesare, a spus el.

Acesta a declarat pentru Thomson Reuters Foundation că provocarea va fi şi mai mare în ţările în curs de dezvoltare, unde zone mari ale populaţiei nu au acces la energie electrică şi încă nu au fost încurajate pieţe puternice.

Summitul climatic COP26 din Scoţia din noiembrie va fi esenţial pentru a oferi stimulentelor economiilor emergente să se îndepărteze de combustibilii fosili şi să ajungă la o energie mai curată - dar acest lucru se va întâmpla numai dacă naţiunile mai bogate vor arăta un angajament clar pentru decarbonizare, a transmis sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite