COS Târgovişte poate fi preluat de italienii de la Beltrame. Tranzacţia a fost aprobată de Consiliul Concurenţei. Ce paşi mai sunt de parcurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cos targoviste

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea COS Târgovişte de către italienii de la Beltrame, până la finalizarea tranzacţiei fiind însă nevoie şi de soluţionarea definitivă a dosarului de faliment a combinatului şi a contestaţiei depuse de Liberty Galaţi, scrie profit.ro.

Tranzacţia prin care grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, preia activele funcţionale ale Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte contra sumei de 38,3 milioane euro plus TVA, a fost autorizată de către Consiliul Concurenţei. Ultimele "hopuri" juridice până la închiderea deal-ului sunt soluţionarea definitivă a dosarului de faliment al combinatului, cu termen de judecată 23 februarie, şi a contestaţiei Liberty Galaţi la decizia creditorilor COS Târgovişte de aprobare a înţelegerii cu Beltrame, a declarat, pentru Profit.ro, şeful operaţiunilor din România ale grupului, Carlo Beltrame.

Contestaţia introdusă de Liberty Galaţi împotriva Hotărârii Administratorului special, prin care s-a aprobat vânzarea activelor productive ale COS Târgovişte către italieniii de la Beltrame, va fi soluţionată luni, 14 februarie.

Gigantul italian care a câştigat licitaţia pentru 38,3 de milioane de euro declara că este pregătit să angajeze împrumuturi de sume mari de bani pentru modernizarea oţelăriei, dacă va deveni proprietar. 

Investitorii au prezentat planul de investiţii care vizează COS Târgovişte, plan care presupune un aport financiar de peste 400.000.000 euro şi realizarea uneia dintre cele mai moderne capacităţi de producţie a oţelului din Europa.

Trebuie precizat că şi grupul Liberty, care deţine, printre altele, Combinatul Siderurgic de la Galaţi, şi-a manifestat interesul pentru COS Târgovişte. În acest moment între cele două mari grupuri de companii metalurgice existând în derulare o procedură judiciară având ca obiect tocmai oferta de preluare a COS Târgovişte, procedură în cadrul căreia instanţa ar trebui să se pronunţe pw 14 februarie.

Sindicaliştii cred că statul ar fi putut evita această situaţia dacă ar fi salvat combinatul şi l-ar fi vândut primului investitor cu putere financiară.

„Dacă statul român ar fi intervenit şi ar fi preluat activele funcţionale ale COS Târgovişte, prin dare în plată, în contul creanţei fiscale, putea vinde imediat aceste active către Beltrame sau alt investitor, liber şi fără complicaţii juridice, aveam salariaţii disponibili şi puteam relua producţia imediat. Lipsa intervenţiei statului duce la ceea ce vedem acum, proceduri, contestaţii, termene şi iarăşi contestaţii cu noi termene”, spune liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.

Beltrame Group, companie ce activează în industria oţelului de peste 120 de ani şi deţine filiale în Italia, Franţa, Germania, România şi în America de Sud, fiind lider european în producţia de bare şi profile laminate comerciale, a oferit 38,3 milioane euro pentru activele COS Târgovişte. 

„Indiferent de rezultatul litigiului, am încredere că, după ani de agonie, din care 8 de insolvenţă, producţia locală de oţel va renaşte, iar o societate emblemă, nu numai a municipiului Târgovişte sau a judeţului Dâmboviţa, ci şi a României, va reaşeza oraşul nostru pe harta metalurgiei europene şi va redeveni principalul pion al economiei locale, cu beneficii multiple, de la crearea locurilor de muncă, de ordinul miilor, atât directe, cât şi indirecte, până la recâştigarea unui mare contribuabil la bugetul local”, a precizat primarul Cristian Stan.

Cine sunt creditorii reali

ANAF, care deţine 9,22% din masa credală, a solicitat ca suma de 38.300.000 euro să stinga obligaţiile fiscale către bugetul de stat, la data plăţii efective. ANAF are de recuperat de la COS Târgovişte o creanţă în valoare de 45.603.917 lei

Creditorul Linde Gaz, care deţine o creanţă chirografară (fără garanţii - n.n.) de 0,8% din masă credală, a votat împotriva vânzării dacă tranzacţia nu va cuprinde şi fluidele energetice (unităţile de separarea a aerului şi furnizare de oxigen, azot şi argon).

În acest moment există o sentinţă nedefinitivă ( Sentinţa nr. 204/30.06.2021), pronunţată în Dosarul nr. 1906/120/2013, prin care s-a declanşat falimentul COS Târgovişte. Cum sentinţa nu este definitivă, se menţine în vigoare Planul de reorganizare aprobat în dată de 24.10.2019, până la soluţionarea contestaţiei în acest dosar. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite