Conducta Nabucco „Made in China“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost pus în funcţiune gazoductul care leagă China de statele bogate în resurse energetice, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan. Rusia nu s-a împotrivit proiectului, Gazprom neavând interese directe cu statele din Asia Centrală.

Proiectul, în lungime de 1840 km, leagă Turkmenistanul de regiunea din vestul Chinei, Xinjiang. În continuare, conducta va putea fi prelungită la aproape 7.000 km, până în regiunile chineze din est.

Conexiunea directă a zăcămintelor din regiunea Mării Caspice cu un consumator major precum China diminuează din cantităţile de gaze naturale ce ar fi trebuit să alimenteze întârziatul proiect susţinut de Uniunea Europeană, al conductei Nabucco.

Inaugurarea acestui gazoduct susţine de asemenea ambiţiile Turkmenistanului de a adeveni un jucător major pe piaţa energetică regională. Livrările către China vor fi în jur de 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru o perioadă de cel puţin 30 de ani, au anunţat oficialii turkemni. Această cantitate este echivalentul a jumătate din consumul anual al Chinei de gaze naturale.

Capacitatea de transport proiectată pentru Nabucco este de aproximativ 31 mc pe an.

Conducta este primul mare coridor de transport pentru gazele naturale din regiune, care ocoleşte teritoriul Federaţiei Ruse. Traseul urmăreşte o parte dintr-un vechi traseu comercial care lega Europa de Asia Centrală, cunoscut sub denumirea de Drumul Mătăsii.

Conducta nu corespunde cu planul din perioada sovietică de construire a unei ramificaţii din reţeaua care ar fi trebuit să deservească Europa de Est spre Asia Centrală. „Gazoductul construit pe baza unei vechi căi comerciale simbolizează prietenia şi cooperarea", a declarat preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev prezent la ceremenonia de inaugurare.

Finalizarea proiectului chinezesc este o reuşită de proporţii, Uniunea Europeană şi SUA încercând de ani de zile să găsească soluţii alternative la livrările de gaze din Federeraţia Rusă.

China nu are divergenţe politice cu Rusia

Alxander A. Cooly, o autoritate în studiul politicii din Asia Centrală, consideră că succesul Chinei se datorează neimplicării sale în procesele de schimbări democratice din regiune, sau oferirii de locaţii pentru baze militare ale SUA. În schimb, China a urmărit creşterea securităţii energetice pentru a-şi proteja economia de eventualele discontinuităţi în aprovizionarea cu materii prime.

Politica promovată de Uniunea Europeană şi SUA în regiunea Mării Caspice a provocat reacţii de ostilitate din partea Rusiei care se teme de extinderea puterii de influenţă a puterilor occidentale în spaţiul ex-sovietic.

Date principale

Gazoductul traversează trei state: Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan. Capacitatea finală este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce echivalează cu jumătate din consumul Chinei. Primul tronson inaugurat măsoară 1.840 km, însă va ajunge la 7.000 km.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite