Complexul Energetic Oltenia a transferat carierele Alunu şi Berbeşti către CET Govora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia este al doilea mare producător de electricitate din România şi cel mai mare producător de cărbune
Complexul Energetic Oltenia este al doilea mare producător de electricitate din România şi cel mai mare producător de cărbune

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, a aprobat transferul minelor Alunu şi Berbeşti, judeţul Vâlcea, de la producătorul de electricitate şi cărbune către CET Govora, rezolvând astfel şi problema datoriilor istorice dintre cele două companii de stat.

Exploatările miniere Alunu şi Berbeşti au împreună 1.097 de angajaţi şi au extras anul trecut 1,41 milioane de tone de lignit.

„Transferul celor două exploatări miniere reprezintă un prim pas dintr-un amplu proces de restructurare care priveşte eficientizarea CE Oltenia. (...) Reamintim că acţiunea vine ca urmare a acceptării de către cele două părţi implicate, în 9 ianuarie 2015, a soluţiei avansate de reprezentanţii Ministerului Energiei, punându-se astfel capăt unor discuţii şi negocieri între CE Oltenia şi CET Govora care trenau de aproximativ un an şi jumătate. Cu prilejul vânzării se sting şi datoriile istorice dintre cele două societăţi“, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi poate asigura până la 30% din consumul intern de electricitate. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Andrei Gerea, ministrul Energiei, a declarat în comunicat că transferul celor două mine considerate nerentabile va aduce „un aport semnificativ“ CET Govora, care va putea asigura cu energie termică şi apă caldă oraşul Râmnicu-Vâlcea şi va livra abur tehnlogic către Oltchim şi alte companii de pe platforma combinatului chimic.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea termocentraelor Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Restructurarea CE Oltenia a fost una dintre cauzele pentru care Guvernul nu a convenit o scrisoare cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, alături de insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, dar şi a liberalizării preţului la gazele naturale pentru populaţie şi centralele electro-termice care asigură încălzirea în marile oraşe.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite