Companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea au datorii de peste 560 de milioane de lei. Ce societăţi au fost deja desfinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Cele 20 de companii municipale înfiinţate în mandatul fostului primar Gabriela Firea au acumulat datorii sau credite de peste 560 milioane lei către furnizori, ANAF sau bugetul asigurărilor sociale, informează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, câteva dintre companii au intrat deja în insolvenţă, altele au titluri executorii cu popriri pe conturi sau bunuri.

Termoenergetica stă cel mai rău, cu datorii de 390 de milioane de lei. Compania municipală care a preluat activitatea fostului RADET are de returnat 44,4 milioane de lei către bugetul de stat, încă 12,6 milioane de lei la bugetul local, 42,7 milioane de lei pentru asigurări sociale, iar datoriile comerciale sunt de 289 de milioane de lei, transmite Hotnews.ro.  

În categoria rău-platnicilor se află şi Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane – 48,4 milioane de lei, şi Compania Municipală Iluminat Public – 24,3 milioane de lei. Prima dintre acestea are de achitat angajaţilor salarii restante de peste 4 luni. 

Singurele companii care nu au transmis că au datorii sunt Compania Municipală Parcuri şi Grădini, Compania Municipală Imobiliară şi Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat.

De asemenea, în insolvenţă sunt: Compania Municipală Ecoigienizare şi Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje. O parte din societăţi acuză că au ajuns în această situaţie deoarece Primăria Capitalei nu a mai plătit facturile pentru serviciile prestate de companii.

Consilierii USR PLUS din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au depus un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de dizolvare şi lichidare a 16 dintre companiile municipale înfiinţate de fostul primar Gabriela Firea şi PSD.

„Companiile au funcţionat ca nişte samsari de bunuri şi servicii şi au angrenat un veritabil carusel al furtului. Au cumpărat scump prin încredinţare directă de la tot felul de clienţi politici şi au vândut chiar şi mai scump către Primărie şi instituţiile din subordine”, a declarat Ana Ciceală, consilieră municipală a Alianţei USR PLUS, potrivit Hotnews.ro.

Companii deja desfiinţate

Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul General a aprobat dizolvarea companiei municipale Turistica Bucureşti. În luna martie, PNL a iniţiat un proiect de hotărâre privind desfiinţarea Companiei Managementul transportului.

"PNL închide a doua companie municipală prin iniţierea unui proiect de hotărâre de Consiliu General, rămânând fidel angajamentului pe care l-a luat faţă de bucureşteni. Vom opri risipa banilor publici. Aceste companii deja constatăm din primele informaţii, pe care le putem accesa prin consilierii generali prezenţi în AGA ale acestor companii, că acolo s-a făcut cu adevărat un jaf al banilor bucureştenilor şi trebuie să oprim acest jaf. 

Suntem determinaţi, în pofida tuturor presiunilor şi încercărilor actualilor directori şi şefi din aceste companii de a-i menţine în funcţie de a le menţine activitatea, deşi ştiu foarte bine că nu au muncit sau că au cheltuit banii bucureştenilor pentru orice altceva mai puţin pentru creşterea calităţii serviciilor, să închidem aceste companii şi să dăm posibilitatea oricărui antreprenor din Bucureşti sau din ţară să depună oferte, în mod transparent, la Primărie pentru desfăşurarea de activităţi care au fost până acum prestate de aceste companii", a declarat Violeta Alexandru, într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite